БСП изобличи Добрев, че отдавна знае за договорите с частните ТЕЦ

Нели Чолашка 12 март 2013 в 16:01 1346 0

Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на БСП представи документи, които доказват, че енергийният министър в оставка Делян Добрев отдавна и много добре е знаел какво предвиждат договорите между  НЕК и частните ТЕЦ-ове „AES Марица изток 1“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“.

Добрев обяви вчера, че току що е разбрал, че за кредитите за строителството на двете централи са сключени договори за особен залог, покриващи целия период на задължителното изкупуване на енергията им от държавите – 15 години и за двете - при едната са заложени сметките на всички абонати на електроразпределителните дружества „ЕВН“ и „Енерго про“, плюс 43 % от абонатите на ЧЕЗ, а за другата са заложени сметките на 100 % от абонатите на ЧЕЗ. 

„Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти“, коментира вчера Добрев.

Още вчера Димчо Михалевски от БСП,който беше зам.-министър на регионалното развитие в предното правителство на тройната коалиция, обяви, че твърденията на Добрев са “пълен абсурд”.

Той обвини министъра в некомпетентност като уточни, че с въпросния залог се гарантира не обслужването на кредитите на ТЕЦ-овете, а плащанията на НЕК към тях.

БСП представи годишен доклад за дейността на НЕК за 2011 г., където цените и условията  договорите между държаната енергийна компания и частните ТЕЦ са подробно описани. В края на отчета  описан съставът на Съвета на директорите на НЕК, сред тях е и Делян Добрев.

Червените представиха и стенограма от питане на Румен Овчаров от февруари 2001 г. към тогавашния икономически министър в кабинета „Костов” Петър Жотев.

 От стенограмата става ясно, че Овчаров още тогава е предупредил, че цената на ока от двата честни ТЕЦ-а ще се повишава непрекъснато през целия 15-годишен период на действие на договорите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!