Прокуратурата влиза и в "Мариците"

12 март 2013 в 13:00 1924 0

Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС
Сотир Цацаров. Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров разпореди цялостна проверка в дружествата "Марица изток 1" и "Марица изток 3", съобщиха от прокуратурата.

Проверката стартира от днес след подадени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма в оставка Делян Добрев сигнал. С разпореждане на главния прокурор се разширява обхватът на проверката на държавните органи и търговски дружества работещи в областта на енергетиката, за извършени нарушения или престъпления, която стартира на 27 февруари. Тогава започна цялостна проверка на трите електроразпределителни дружества.

От днес съвместни екипи на прокуратурата и ДАНС, под ръководството на градския прокурор Николай Кокинов, ще проверяват сключените дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с „ AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и „Енел Марица изток 3“ АД.

Прокуратурата ще проверява и договор за залог от 31.11.2005г. в полза на „ AES – 3C Марица изток 1“ ЕООД и договор за залог от 01.02.2002г. сключен между „НЕК“ ЕАД и „Енергийна компания Марица изток 3“ АД в полза и на „Контур Глобал Марица изток 3“ АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на „НЕК“ ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на „НЕК“ ЕАД от електро-разпределителните дружества, както и други задачи по преценка на извършващите проверката.

Оперативното ръководство на проверките е възложено на заместник главния прокурор при Върховна касационна прокуратура (ВКП)  Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура (ВАП) Камен Михов.

Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22.03.2013 година. В рамките на една седмица след посочената дата, екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови