Добрев: Сметките за ток на цяла България са залог по заеми за частни ТЕЦ

Милен Енчев 11 март 2013 в 13:22 7963 23

ТЕЦ Марица изток 2
ТЕЦ Марица изток 2

Сметките за ток на всички български потребители са заложени срещу заемите за строителството на двата частни ТЕЦ в комплекс Марица – изток: американската „AES Марица изток 1“ и „КонтурГлобал Марица изток 3“. Това обяви днес минстърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев.

За кредитите за строителството на двете централи са сключени договори за особен залог, покриващи целия период на задължителното изкупуване на енергията им от държавите – 15 години и за двете (за този период държавата е длъжна да изкупува енергията им на преференциални цени, които в момента са около 120 – 130 лв. за мегаватчас или 3 пъти по-високи от цената на държавната ТЕЦ Марица изток 2„). При едната са заложени сметките на всички абонати на електроразпределителните дружества „ЕВН“ и „Енерго про“, плюс 43 % от абонатите на ЧЕЗ. За другата са заложени сметките на 100 % от абонатите на ЧЕЗ. „Това е все едно да станете поръчител и да си заложите заплатата на някой, който да строи апартаменти“, каза Добрев.

Твърденията на Добрев са "пълен абсурд", коментира малко след изявленията на министъра Димчо Михалевски от БСП. Михалевски беше зам.-министър на регионалното развитие в предното правителство на тройната коалиция. С въпросния залог се гарантира не обслужването на кредитите на ТЕЦ-овете, а плащанията на НЕК към тях, подчерта депутатът.

Това потвърдиха и от ЕВН. Договорът за залог на сметките от електроразпределителните дружества е сключен между Националната електрическа компания и двете централи, посочиха от енергийното предприятие. Другояче казано, ако НЕК не изпълнява задължението си да изкупува енергията им, дължимите пари ще се прихващат от средствата, които ЕРП-тата внасят в държавната компания, коментираха оттам.

Американската „AES Марица изток 1“ бе построена с кредит от 747 милиона евро, отпуснат от Европейската банка за възстановяване и развитие и още няколко десетки банки. Кредитът за „Марица изток 3“ е 450 милиона евро.

Добрев обяви, че още днес ще предаде договорите за особен залог на главния прокурор за преценка дали са сключени законосъобразно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!