Божидар Нанев оправдан и на втора инстанция

Юлиан Христов 05 декември 2012 в 17:00 2111 0

Първият здравен министър в кабинета
Първият здравен министър в кабинета "Борисов" д-р Божидар Нанев Снимка: БГНЕС

Софийският апелативен съд потвърди оправдателната присъда на бившия министър на здравеопазването Божидар Нанев. 

Първият здравен министър в кабинета "Борисов" д-р Божидар Нанев беше напълно оправдан от Софийски градски съд (СГС) на 19 март тази година. Тогава съдът сне всички обвинения и от Димитринка Николова, директор на дирекция „Бюджет и счетоводство" в МЗ по времето на Нанев. Нанев  е обвинен за това, че като министър съзнателно е сключил неизгодни сделки между Министерството на здравеопазването и “Рош България” ЕООД за доставка на антивирусния препарат “Тамифлу”, с което е ощетил държавата с близо 2,5 млн. лв.

Поръчката беше направена спешно след като Европа беше залята от вълна от т. нар. свински грип. 

В мотивите на първоинстанционния съд, чието решение беше потвърдено днес, се казва, че събраните по делото доказателства не доказват неизгодния характер на сключените сделки по доставка на лекарствения препарат "Тамифлу”. Според съда осигуряването на лекарствата е било необходимо и е трябвало да стане спешно. “Напълно оправдано и в изпълнение на правомощията си Божидар Нанев е предприел очакваните от него действия във връзка с обявената в страната грипна епидемия, обсъждана не само в неговото ведомство и от създадения за целта Национален пандемичен комитет, но и на заседания на МС”, записа в мотивите си съдът. 

Според съда бившият министър е използвал единствената възможност за купуване на антивирусните препарати, която му дават законите – провеждането на обществена поръчка. Освен това той е започнал да търси и други източници за набавяне на още медикаменти, тъй като държавата е имала нужда от тях.

Офертата, която е получил от Великобритания е била отговор на това търсене. Той обаче съвсем основателно я отхвърля, защото тя е била неизгодна за страната ни, пише в мотивите на съда. Причината за това е, че е трябвало да се заплатят транспортните разходи и ДДС за медикаментите. За неизгодната оферта допринася и краткият срок на годност на лекарствата, които Англия ни е предлагала, заключава съдийският състав.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови