Нанев: Спестих 6 милиона лева на държавата

Александра Маркарян 31 март 2012 в 14:30 1723 0

Д-р Божидар Нанев  Снимка: БГНЕС
Д-р Божидар Нанев Снимка: БГНЕС
Не само че не съм ощетил държавата, а напротив - предпазил съм държавата от щета и то за около 6 милиона лева. Това заяви първият здравен министър в кабинета "Борисов" д-р Божидар Нанев в интервю за Дарик. Той коментира обвиненията, че е ощетил държавата с 2.5 милиона лева при покупката на антивирусния препарат "Тамифлу" през 2009 година. Делото срещу него приключи на първа инстанция. Той и вторият обвинен - Димитринка Николова, бяха напълно оправдани. Заради обвиненията обаче Нанев беше отстранен от министерския пост. Твърдеше се, че е предпочел по-скъпата оферта на българския представител на фармацевтична фирма производител пред тази на британската здравна служба и така е ощетил държавата. Премълчаваше се обаче фактът, че медикаментите, предложени от английската служба, всъщност са били с изтичащ срок на годност и че, за да ги купи, е трябвало да се сключи междудържавен договор между двете страни, което би отнело време. Тогава закупуването на антивирусните препарати беше наложително и спешно заради "истерията" за епидемия от т. нар. свински грип.
"Чувствам, че съм изпълнил дълга си. Точно това трябваше да направя. Нямаше как да купя от английската здравна служба. Много беше важно да се снабдим с антивирусни препарати. Знаете добре каква истерия съществуваше тогава. Направих това, което по закон можех да направя. Обърнах се към тези, които са лицензирани в България да продават и те ни предложиха определени количества. Направихме поръчка за тези количества. Знаехме, че не бяха достатъчните количества. Тогава се обърнах към целия ЕС - кой с каквото може да помага. Това бяха количествата от английската здравна служба - не ставаше дума да се купи едното или другото, а и двете. Но, така или иначе, законът не го позволи", заяви Нанев.
Медикаментите били с изтичащ срок на годност - щяха да бъдат купени евентуално и да бъдат изхвърлени, категоричен беше бившият здравен министър. На въпроса "Защо бяхте обвинен?" той отговори: "Защото спазих закона и защото си свърших работата. Не знам дали е практика, но при мен се случи точно така - този, който спазва закона, го обвиняват". Причината за рекордно многото смени в едно правителство (сегашният здравен министър е четвъртият за кабинета на ГЕРБ) Нанев обясни с липсата на ясна цел и на признаване, че с такъв бюджет за здравеопазване не можем да имаме качеството и успехите, които искаме.
"Проблемът не е в отделната личност, не е в качествата му. В цялостното водене на политика в сектора има някаква грешка. Например определянето на цел. Какво търсим, какво се стремвим да постигнем. Там се къса нишката. Затова се стига до тази смяна. При всеки министър се получават скандали, обществото се настройва и в един момент министърът изгаря като бушон. Основният проблем е да си признаем възможностите, да си признаем какво можем да си позволим. 10-20 пъти по-малко средства отделяме на човек от населението като абсолютни стойности, а в същото време искаме да имаме същите успехи и качество в здравеопазването", каза Нанев.
Той заяви още, че не съжалява, че е станал министър. "За мен беше важно да си свърша работата както трябва. Държа на доброто си име. Две години се държа по възможно най-възпитания начин. Чаках съдът да се произнесе, за да мога и аз да кажа нещо. Запознайте се с цялата информация по делото, с обвинителния акт, с аргументите на защитата, с мотивите на съда. Организирайте един обществен разпит, да чуят всички защо и как съм направил и дали съм го направил правилно. Готов съм да бъда публично разпитан", заяви Нанев пред водещия на "Седмицата" по Дарик радио Кирил Вълчев.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови