Съдът оправда Божидар Нанев

Юлиан Христов 29 март 2012 в 15:57 1462 0

Божидар Нанев Снимка: БГНЕС
Божидар Нанев Снимка: БГНЕС

Д-р Нанев беше обвинен, че като министър съзнателно е сключил неизгодни сделки между  Министерството на здравеопазването и "Рош България" ЕООД за доставка на антивирусния препарат "Тамифлу", с което е ощетил държавата с близо 2,5 млн. лв.

Вчера прокуратурата поиска пет години затвор за Нанев, а за Николова - условна присъда, заради тежкото ú здравословно състояние.

Коментарът на д-р Божидар Нанев беше, че никак не е изненадан от оправдателната си присъда и припомни думите си при старта на процеса, че си изпълнявал задълженията по закон.

"И съм допринесъл за това нашата страна да се снабди с антивирусни препарати, които бяха необходими за опазването на здравето и на живота на хората", каза първият здравен министър в кабинета на Бойко Борисов.

"За мен е важно, че това, което се случи е точно това, което трябваше да се случи. Няма никакви причини, за да има друго решение." Така Божидар Нанев отговори на въпроса дали се чувства предаден от свои. Той отклони въпроса защо е застанал на подсъдимата скамейка и кой има интерес от това, тъй като няма "нито един - единствен аргумент в полза на обвинението".

Нанев чакал 10 месеца дали въобще делото ще влезе в съда и за това време единственото, което направила прокуратурата е да изчисли разликата между лева и британския паунд.

Бившият здравен министър е категоричен, че медикаментите са свършили и са помогнали много в следващата година, когато отново имаше епидемия. "И ние ги купувахме не само за този момент, ние ги купувахме за следващите вълни, които очаквахме и те се случиха и тогава наистина те свършиха изключително много добра работа", изтъкна той.

Оправдателната присъда ще бъде протестирана.

"Процесът продължава и на втора инстанция и разбира се, и на трета последна, така че ще бъде изготвен протест", каза наблюдаващият прокурор Маргарита Немска. Обвинението продължава да твърди, че Нанев е виновен. Немска каза, че от правна гледна точка делото е сложно. След като се запознаят с мотивите на съда, прокурорите ще видят какво от посочените от тях доказателства е ценял съдът.

Дали съдът днес е сбъркал, ще каже втората инстанция, заяви Немска, която разполага със срок от две седмици да протестира пред Софийския апелативен съд.

Николова и Нанев си тръгнаха днес от съда без мерки за неотклонение, след като съдът отмени паричните им гаранции.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!