Биологичното вино ще се произвежда само от био грозде

Борислава Славова 01 август 2012 в 13:43 1344 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Нови правила за производството на биологично вино влизат в сила от 1 август, съобщиха от Министерството на земеделието и храните.

Съгласно новите разпоредби биологичното вино ще се произвежда само от био грозде при прилагане на специфични технологични практики.

Практиките включват топлинна обработка, филтриране, обратна осмоза, използване на йоннообменни смоли. Забранени са техники на производство, които са подвеждащи по отношение на истинската същност на биологичното вино-концентрация със студ, намаляване на алкохолното съдържание, десулфитиране чрез физични методи, електродиализа и използване на катионни обменители.

Биологично произведеното вино ще гарантира качеството на потребителите с по-ниските сулфати влаганите в него. Те ще са с до 50 mg/L по-ниски в сравнение с конвенционалните вина за червено, бяло и розе.

Био виното ще носи и биологично лого, което е задължително за всички пакетирани биологични продукти.

Идеята за създаване на специфични правила за производството на биологично вино датира от 1991 г., когато е издаден първия регламент за биологично производство в Европейския съюз.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови