БХК към полицията: Спрете тормоза към протестиращите!

02 август 2013 в 17:39 3178 15

Обсада на парламента  Снимка: Сергей Антонов
Обсада на парламента Снимка: Сергей Антонов

Поведението на полицията спрямо протестиращите граничи с тормоз и очевидно има за цел да всели страх. Тази тенденция трябва да бъде незабавно преустановена.

Това се казва в становище на Българския хелзинкски комитет, публикувано днес.

То е провокирано от сблъсъците между полиция и демонстранти в нощта на обсадата на Народното събрание; от незаконното събиране на лични данни от мирно протестиращи; от привикването в полицията на хора, дошли в София за протестите от Благоевград и Гоце Делчев; от заснемането на протестиращите в Пловдив с видеокамери от полицията; от практиката за привикване на протестиращи в полицейските управления и принуждаването им да подписват предупредителни протоколи неоснователно и от издаваните писмени разпореждания по Закона за МВР с предварително напечатани ЕГН-та и лични данни.

"БХК изразява остро безпокойство от сведенията за подобно поведение на полицията, което е в разрез с международните стандарти за защита на правото на мирно събрание и на лична свобода и сигурност. Подобно поведение граничи с тормоз и очевидно има за цел да всели страх. Българското законодателство предоставя на полицейските органи широки правомощия да установяват самоличността на лица, да ги предупреждават и да ги задържат в поделенията на МВР, а България вече е осъждана от Европейския съд по правата на човека в Страсбург в случай на тяхно несъразмерно използване при задържане на хора. Тези правомощия на полицията следва да бъдат използвани само за постигането на ясно формулирана законна цел и без ненужно и несъразмерно накърняване на основни човешки права, установени от Конституцията и от международното право", се казва в позицията на БХК.

Комитетът определя сблъсъците при парламента в нощта на 23 срещу 24 юли като "недопустима свръхупотреба на сила спрямо мирно протестиращите" от страна на полицията.

Преди дни с позиция срещу упражненото насилие излязоха и международните правозащитни организации Human Rights Watch, Amnesty International и Репортери без граници. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!