Без цигари в кръчмите и край детските градини

Последна промяна на 10 май 2012 в 19:06 1655 2

Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
Пушенето в заведения беше забранено от 1 юни 2012 г. Снимка: БГНЕС
От 1 юни без цигари в заведенията, хотелите и дори на тротоарите край детските ясли и градини, решиха депутатите. Приемането на промените в Закона за здравето минаха сред не малко емоции в парламентарната комисия по здравеопазване на второ четене. За да станат факт, те трябва да се одобрят окончателно и в залата на Народното събрание. Почти с пълно единодушие депутатите решиха да забранят пушенето на закрито в страната. Преди два месеца мнението на народните представители беше изключително разнопосочно. След като Бойко Борисов тропна по масата обаче, те решиха да приемат забраната. Сега единствено срещу това решение се противопоставиха от "Атака". Депутатът Кирил Гумнаров предложи да се разреши пушенето в кръчмите, дискотеките, хотелите и хазартните зали след 22 часа вечерта. 50 млн. лв. е инвестирал бизнесът в правенето на зали за непушачи, какво правим, попита риторично депутатът. Въпреки че колегите му не приеха предложението за либерализиране на забраната за пушене, масово не гласуваха срещу нея. Мнозинството от гласовете бяха "въздържал се". Представители на бизнеса пък изпуснаха нервите си в залата. Кога ще ни дадете думата, попитаха те председателя на комисията Даниела Дариткова. Тя им обясни, че на второ четене думата имат само депутатите. Това разяри още повече бизнесмените и те започнаха да апострофират народните представители и нервно да крачат в залата. Само 7 от всички страни в ЕС са приели забраната, защо и ние, жалваха се те. В крайна сметка депутатите решиха да забранят пушенето във всички заведения, както и на работното място. Много емоции предизвикаха и текстовете за това къде на открито ще може да се пуши в страната. В първоначалния проект на Министерския съвет се предлагаше да се забрани пушенето в дворовете на училищата, детските градини и яслите, както и на общежитията. Сега обаче депутатите от ГЕРБ и от БСП се надпреварваха да внасят още по-рестриктивни идеи като забрана на пушенето на младежки концерти или хепънинги. Най-голям дебат предизвика предложението на Джема Грозданова от ГЕРБ за забрана на пушенето на стадионите, летните кина, амфитеатрите и спирките. На следващия концерт на AC/DC здравните инспектори ли ще им кажат да не пушат, попита Ваньо Шарков от ОДС. При цялото ми уважение, няма как да контролирате 40 хиляди на един стадион, аз съм израснал на такива места и знам какво е, подкрепи го и Хасан Адсемов от ДПС. Така депутатите приеха да се забрани пушенето на открито само в дворовете на училищата, детските градини и яслите, на тротоарите покрай тях, както и на детските площадки. Също така те увеличиха и глобите за нарушителите на закона. За обикновените хора санкциите се вдигат от 50 до 300 лв. на 300 до 1000 лв. За фирмите пък глобите стават от 500 до 5 хил лв. на 3 хил. до 10 хил. лв.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.11 2012 в 08:51

вече е учреден първи частен клуб за пушачи.това е само началото ще има още много такива.клуба си има устав създаден е само за пушачи входа е с членски карти като за тези които не пушат такива няма да бъдат издавани.добре е че отново ще си имаме ъгълче където да прекарваме вечерите с настроение.

10.05 2012 в 21:02

Че защо такива незначителни глоби? Що не милион?
В началото на 90-те някое от малоумните правителства, беше започнало да цвъка закончета с практически неконтролируеми забрани, и глоби, надвишаващи финансовия резултат от живота на среден човек.
И тия бързат да станат за смях на кокошките.