Бензинът поскъпва още

Николаос Цитиридис 03 септември 2012 в 11:13 1940 1

Снимка БГНЕС
Снимка БГНЕС

Със 7 стотинки ще скочат цените на горивата от утре. Информацията е от търговци на горива, принудени да изменят цената заради поскъпването на едро от петък с близо 4%, съобщи Нова телевизия. Днес цената на литър пропан-бутан е средно 1.30 лв.

При бензина също има поскъпване, като за един от високооктановите варианти цената вече е 3.08 лв. Другите от скъпите бензини са между 2.90 до 3.03 лв. По този начин психологическата граница от 3 лева вече е премината. Дизелът се продава от 2.71 до 2.73 лева за литър.

Търговците напомнят, че съотношението между цените на пропан-бутана и бензините при нормални условия е около 65%. В момента у нас това съотношение е наполовина, заради бързо повишилите се цени по бензиностанциите. 

Прогнозата за предстоящото поскъпване идва след вчерашното изказване на министъра на икономиката Делян Добрев, че цена от три лева за литър бензин е постижима само при световен конфликт.

В ЕС има 16 страни, в които надценките при горивата са по-ниски от колкото в България, заяви Мартин Димитров пред Нова. Според него други 14 страни имат по-ниски надценки и за дизела.

Цена от 1,37 лева. за литър от газостанция имаше и през февруари. Обикновено стойността на пропан-бутана се преразглежда в началото на месеца, но е възможно да бъде изменяна и по-бързо, ако пазара го налага, уточняват търговци.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови