Баретата получил 8 години заради добро поведение

Юлиан Христов 20 юли 2012 в 12:04 1971 1

Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов
Златомир Иванов ( Златко Баретата) снимка: Сергей Антонов

Пет месеца след присъдата, произнесена срещу Златомир Иванов-Златко Баретата и още 20 подсъдими, съдът публикува мотивите си.

Срещу Иванов имаше две обвинения – за организирането и ръководенето на група за разпространение на наркотици и за убийството на Румен Стефанов-Алфа. По тези обвинения прокуратурата поиска съответно 12 и 17 години затвор. След като са отчетени смекчаващите вината обстоятелства, а именно - добрите характеристични данни на подсъдимия, чистото му съдебно минало, доброто му процесуално поведение, изразяващо се както в даване на обяснения, така и в съгласие за приемане на почти всички експертизи по делото без непосредствен разпит на вещите лица, влошеното му здравословно състояние в резултат от престоя на подсъдимия в следствения арест и затвора, съдът е снижил присъдата до осем години. В мотивите се казва още: „С оглед изложените обстоятелства съдът прие, че наказанието на подсъдимия следва да бъде определено при относителен превес на смекчаващите отговорността обстоятелства.“

Определеното наказание е под средното, предвидено в Наказателния кодекс и ще бъде изтърпявано при първоначален строг режим, като към нея ще бъде приспаднато времето, в която Баретата е бил в ареста по това дело.

Съдебният състав се мотивира и с това, че доказателствата по обвинението за убийство нямат съответната тежест. Съдът намира, че това обвинение не е доказано по безспорен и категоричен начин. Също така показанията на свидетелите по това обвинения са определени като „непоследователни“ и „колебливи“. За това Баретата е оправдан по последното обвинение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!