Quantcast

Българското правосъдие приключва без резултат "случая Георги Марков" (видео)

OFFNews Последна промяна на 09 септември 2013 в 20:57 2927 5

Георги Марков

Разследването в България за убийството през 1978 г. на писателя Георги Марков ще приключи без резултат поради давност. Това съобщи пред Франс прес говорителката на прокуратурата Румяна Арнаудова.

На 11 септември ще имаме всички основания делото да бъде прекратено, тъй като се навършват 35 години от убийството и това е срокът на абсолютна давност за дела по такива престъпления, казва Арнаудова.

Няма предприето действие срещу конкретно лице като арест, обвинение, определено съдебно разпореждане, което може да послужи като причина за удължаване на обичайно определения в закона 35-годишен давностен период. Така че на 11 септември наблюдаващият прокурор ще прекрати делото, добави тя.

OFFNews.bg припомня, че 34 години след покушението срещу Марков германският режисьор Клаус Дексел откри в австрийския град Велс Франческо Гулино – агент „Пикадили“, единственият известен пряк участник в атентата на Държавна сигурност срещу Георги Марков.

Кадрите от интервюто с агент „Пикадили“ за първи път бяха показани в документалния филм „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ по време на световна премиера в рамките на София Филм Фест през март 2013 г.

Поредица от участници във филма изтъкват доказателства, че убийството е извършено от българската Държавна сигурност, подпомогната от КГБ. 

През 1971 г. Гулино е вербуван от българските тайни служби, след като на два пъти е арестуван с обвинения за трафик на наркотици. След подписването на декларация за сътрудничество Гулино е подпомогнат да започне самостоятелен бизнес като търговец на антикварни предмети и картини в Копенхаген.

През 1977 г. „Пикадили“, както е наричан Гулино в архивите на Държавна сигурност, посещава четири пъти Англия.

При по-късните си разследвания Скотланд Ярд установяват, че при всичките си посещения Гулино винаги е отсядал в непосредствена близост до жилището на Георги и Анабел Маркови.

Въз основа на намерените в архива на Първо главно управление два тома лично дело на Франческо Гулино като сътрудник на ДС той е издирен и арестуван през февруари 1993 г. в Копенхаген. Проведен е деветчасов разпит от британски и български следователи в присъствието на датските власти.

Впоследствие българските прокуратура и следствие отказват да предоставят официално исканите от датските правови органи документи и това ги принуждава да освободят от ареста Франческо Гулино. Седмици след това той напуска Копенхаген и изчезва от полезрението на следователите и медиите.

Ето как изглежда един от убийците на Георги Марков днес. OFFNews.bg благодари на „Аудиовидео Орфей“ за предоставените кадри от филма

 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10.09 2013 в 09:34

Специално, "Задочни репортажи за България" трябва задължително да се изучават в училище.

10.09 2013 в 07:26

http://www.mediapool.bg/novi-danni-davat-nadezhda-da-se-razkrie-ubiystvoto-na-georgi-markov-news161370.html

Случая добре показва окопната линиия и силните фигури на руската пета колона.

09.09 2013 в 23:22

Както и очаквах, никакъв интерес към темата, освен тоя горе случайно попаднал със сапунчето изтървано в банята. Няма НПО, няма БХК, няма на дедо Шорош агитката, няма разследващи журналисти, няма назначени "демократи" и платени "граждани". По тая тема Омерта.

09.09 2013 в 21:20

Абе и ние сме европейска правова държава, ама не чак дотам. Всички български политически режими след формалното падане на тоталитаризма проявиха завидно еднодушие и консенсус да не се рови по този въпрос. И също разните там НПО и всякакви фиктивни правозащитни институции не проявиха особен интерес и не посмяха да настояват за истината. Очевидно е твърде неудобна.

09.09 2013 в 21:07

БКП, АЙ-ДА-МЕ и ДС! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! НА САПУН! САПУН! САПУН! САПУН! САПУН! САПУН! САПУН!