Как изглежда един от убийците на Георги Марков днес (видео)

OFFNews 15 март 2013 в 22:20 26847 7

Франческо Гулино. Снимка: „Аудиовидео Орфей“
Франческо Гулино. Снимка: „Аудиовидео Орфей“

Франческо Гулино – агент „Пикадили“, единственият известен пряк участник в атентата на Държавна сигурност срещу Георги Марков в Лондон, най-после разкри лицето си в документален филм.

34 години след покушението срещу Марков Гулино е открит от германския режисьор Клаус Дексел в австрийския град Велс.

Кадрите от интервюто с агент „Пикадили“ за първи път бяха показани в документалния филм „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ по време на световна премиера в рамките на София Филм Фест.

Филмът на Клаус Дексел представлява най-пълната засега реконструкция на убийството на моста Ватерло.

Филмът представя зрелищно редица неизвестни досега моменти, свързани с подготовката и изпълнението на атентата: установява точното място, където е извършено нападението и разкрива, че за осъществяването му на моста най-вероятно е бил ангажиран екип от поне пет човека.

Поредица от участници във филма изтъкват доказателства, че убийството е извършено от българската Държавна сигурност, подпомогната от КГБ. За първи път обстойно аргументирана се изказва и хипотезата за бездействието на определени западни тайни служби, които са имали достатъчно информация, за да предотвратят атентата.

Основният паралелен сюжет в „Накаран да замлъкне. Писателят Георги Марков и убийството с чадър“ е издирването на единствения известен с името си участник в атентата - датския гражданин от италиански произход Франческо Гулино, известен още като агент „Пикадили“.

През 1971 г. Гулино е вербуван от българските тайни служби, след като на два пъти е арестуван с обвинения за трафик на наркотици. След подписването на декларация за сътрудничество Гулино е подпомогнат да започне самостоятелен бизнес като търговец на антикварни предмети и картини в Копенхаген.

През 1977 г. „Пикадили“, както е наричан Гулино в архивите на Държавна сигурност, посещава четири пъти Англия.

При по-късните си разследвания Скотланд Ярд установяват, че при всичките си посещения Гулино винаги е отсядал в непосредствена близост до жилището на Георги и Анабел Маркови.

Въз основа на намерените в архива на Първо главно управление два тома лично дело на Франческо Гулино като сътрудник на ДС той е издирен и арестуван през февруари 1993 г. в Копенхаген. Проведен е деветчасов разпит от британски и български следователи в присъствието на датските власти. Впоследствие българските прокуратура и следствие отказват да предоставят официално исканите от датските правови органи документи и това ги принуждава да освободят от ареста Франческо Гулино. Седмици след това той напуска Копенхаген и изчезва от полезрението на следователите и медиите.

OFFNews.bg благодари на „Аудиовидео Орфей“ за предоставените кадри от филма

 

Най-важното
Всички новини
X

Да помогнем на украинските деца!