Български групировки търгуват с краден петрол

Елица Мартинова 23 октомври 2012 в 14:47 2298 1

Петрол, Снимка: БГНЕС
Петрол, Снимка: БГНЕС

90% от откраднатия петрол в Нигерия се търгува от престъпни групировки на Балканите и в Сингапур, твърди местният политик Патрик Дейл Коул, цитиран от BBC.

Коул е добре запознат с проблемите на търговията с нефт, защото произлиза от област край делтата на река Нигер, която е богата на т. нар. „черно злато“.

Той посочва, че всеки ден от страната му се крадат 180 хил. барела.

„Около 10% от откраднатото остава в ръцете на местни групировки. Останалото потъва в престъпни мрежи в Украйна, Сърбия, България и Сингапур“, казва Коул.

Той е изчислил, че при сегашните котировки на петрола незаконният износ коства на Нигерия $6 млрд. годишно.

„Този проблем съществува от дълго време, но когато се крадяха по 50 хил. барела дневно, загубите бяха поносими. Сега сме на съвсем различно ниво“, посочва политикът.

Той е твърдо решен да прекъсне незаконната търговия, която ощетява страната му.

Нигерийският политик е подел кампания, която сам нарича „Ден на разплата“.

Планът на Коул предвижда търговските кораби да бъдат следени със сателити и всички международни банкови транзакции на Нигерия да бъдат следени.

„Мисля, че трябва да изпратим послание към всички, които са свикнали да забогатяват по незаконен начин. Идва ден на разплата. След като започнем да задаваме въпроси и да хвърляме светлина по проблема, ще сме разплели половината от казуса“, оптимист е Коул.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови