Българин в украинския парламент

Лъчезар Вълев 29 октомври 2012 в 14:45 1390 0

Българин е избран за втори път за депутат в украинския парламент, сочи справка в сайта на Централната избирателна комисия на Украйна. 

Това е президентът на Асоциацията на българите в Украйна Антон Иванович Киссе. 

При обработка на 33 % от избирателните протоколи в Одеска област Киссе е получил 37 % от гласовете в Избирателен район 142. 

"В окръга, от който аз съм избран, българите са мнозинство, но има и други националности и аз съм депутат на всички", заяви Киссе пред  "Фокус". Той благодари на всички избиратели, които са го подкрепили.

"Все още не знам дали има още българи, които спечелиха парламентарните избори, но по мажоритарните окръзи със сигурност няма такива", посочи Киссе.

На въпрос за първите приоритети в работата му той заяви: "Първо- ще формираме държавния бюджет за 2013 г. Ще работим върху това да могат да бъдат отчетени интересите на всички, в това число и на моя окръг. Това е основната част, от която ще определим по-нататъшния план на действие".

Антон Киссе е роден на 10 октомври 1958 година в с. Евгеновка, Тарутински район, Одеска област. Има две висши образования. Завършва "Физическо възпитание" в Одеския държавен педагогически институт и "Право" в Одеския държавен университет.

Първото му избиране за народен представител бе през 2004 г. Тогава той е избран за депутат от гр. Одеса. 

В неделя в Украйна се проведоха избори за Върховна Рада - 450-местния парламент на страната. Пред урните се явиха близо 58 % от избирателите.

Предварителните резултати от националния екзит-пол сочат, че пет партии ще влязат в парламента на бившата съветска република. 

Близката до президента Виктор Янукович "Партия на регионите" за момента води с комфортно мнозинство, а опозицията около блока на бившата премиерка Юлия Тимошенко не успя да излезе напред. 

След преброяване на 20% от протоколите "Партията на регионите" е получила 37,57% от гласовете, а опозиционната "Баткившчина" остава на второ място с 20,06%. 

Висок процент от гласовете е получила Комунистическата партия, която е била подкрепена от 16 на сто от гласувалите. Националистическата партия "Свобода" оства едва на пето място със 7 %. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови