България кани международни наблюдатели на изборите

Елица Мартинова 28 февруари 2013 в 10:01 1455 0

Парламент, Снимка: БГНЕС
Парламент, Снимка: БГНЕС

Със 142 гласа „за“ и трима „въздържал се“ парламентът реши да покани международни наблюдатели на предстоящите парламентарни избори.

Предложението е на ДПС и задължава министъра на външните работи да отправи покана към международни организации и парламентарни асамблеи за изпращане на разширени мисии от наблюдатели на Парламентарни избори '2013.

Депутатите разгледаха и предложение на „Коалиция за България“, чиято формулировка гласи: Проект за решение за отправяне на покана за разширена мисия наблюдатели на ОССЕ и ПАСЕ на предстоящите избори. То обаче бе отхвърлено с гласовете на ГЕРБ с мотива, че проектът за решение на ДПС е по-общ и дава възможност за присъствие на по-широк кръг организации.

Решението за тази покана бе взето с консенсус от всички партии по време на консултациите при президента Росен Плевнелиев на 22 февруари.

Въпреки общата позиция в пленарна зала отново възникнаха разногласия между управляващите в оставка и левицата.

„Последните парламентарни и местни избори ще бъдат запомнени в най-новата ни история като едни от най-безобразните и манипулирани избори. Това е оценка, която бе дадена от организациите на ОССЕ и ПАСЕ и бе включена в доклада на ЕК, която отбеляза с неудоволствие констатацията за наличие на изборни измами“, заяви Мая Манолова от „Коалиция за България“.

„Съмненията, които се пораждат у вас, че няма да бъдат поканени наблюдатели, е неоснователно. Искам да ви напомня, че от годините от 2009 г. всички покани бяха отправени навреме и по надеждния ред. През 2009 г. председателят на 40-ото НС не изпрати покана, а тя бе изпратена от председателя на делегацията в ПАСЕ. Аз ще подкрепя проекта на Лютви Местан, защото е по-общ и дава възможност да покани повече организации“, отговори на нападките Джема Грозданова от ГЕРБ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!