Автобусни превозвачи от цялата страна готвят протест

Вероника Шербанова 22 февруари 2013 в 14:15 2413 0

Автогара, Снимка: БГНЕС
Автогара, Снимка: БГНЕС

Превозвачи от цялата страна ще излязат на протест, ако не бъде удължен срокът за поставяне на касови апарати в автобусите. Това заяви Васил Пиронков от Асоциацията на автобусните превозвачи, цитиран от „Фокус“.

До 31 март собствениците на автобуси са длъжни да поставят в тях фискални апарати, но до тази дата няма да има достатъчно произведени касови апарати, отговарящи на стандартите и на нормативните актове, посочи Пиронков.

По думите му до момента са произведени около 2000 апарата, а до края на март може да бъдат произведени 2300-2400 апарата. За да се оборудват всички автобуси обаче, са необходими повече от 15 000 броя.

Ако не бъдат поставени апаратите, превозвачите няма да могат да изпълняват сключените договори с общините за извършване на междуградски превози, коментира той. 

На 25 януари в парламента е внесено писмо с искане за удължаване на срока до края на 2013 г. Ако това не се случи, ще започнат протести, категоричен е Пиронков.

Той обясни, че самите превозвачи искали да бъдат поставени фискални апарати в автобусите. Това важи особено за големите фирми, които не желаят да бъдат в сивия сектор, коментира Васил Пиронков.

В същото време председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков заяви, че в комисията не е постъпвало искане за удължаване на срока за поставяне на касови апарати в автобусите. По думите му информацията на превозвачите за броя на изработените апарати не е вярна.

„Фискалните апарати са много повече. Само за януари месец обаче са закупени не повече от 30 – 40 касови апарата“, допълни той. Според него проблемът е в това, че превозвачите не искат да слагат фискални апарати в автобусите, тъй като това противоречи на интереса им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!