„Атака“ представи управленските си приоритети

Елица Мартинова 11 март 2013 в 14:30 1326 6

Лидерът на
Лидерът на "Атака" Волен Сидеров Снимка: Сергей Антонов

Първата стъпка, която „Атака“ ще предприеме, ако народът й гласува доверие, е въвеждането на изцяло нов Закон за референдумите. Това съобщи партийният лидер Волен Сидеров на брифинг в понеделник.

На пресконференцията бяха представени трите основни приоритета, които партията ще издигне в предизборната си кампания.

Първата стъпка пред партията на Сидеров ще е да въведе изцяло нов Закон за провеждането на референдуми. Според лидера на „Атака“ настоящите текстове са неефективни и на практика ограничават достъпа на хората до властта.

„Проблемът в обществото е недостатъчна връзка на гражданите със самата власт. Партиите се капсулират и няма пряка връзка с тези, които са суверенът. Единственият начин да се преодолее този проблем е да се създаде работещ закон за референдумите. Порочната система ще си остане същата в противен случай. Сегашните протестиращи ще бъдат измамени, ако системата остане същата“, обясни Волен Сидеров.

От „Атака“ предлагат след като даден текст бъде приет в парламента и обнародван в Държавен вестник, гражданите да разполагат с двумесечен срок, в който да нанесат своите корекции. Идеята на Сидеров се опира на швейцарския модел за референдуми. Сидеров предлага 50 000 подписа да са достатъчни за инициирането на допитване, а 100 000 – за нанасянето на корекции в новоприетите закони.

„Всеки един закон, преди да бъде приет, трябва да минава на обществено запитване. По този начин тези екипи, които пишат законите, ще бъдат принудени да се съобразяват с общественото мнение. Това е и ключът към работеща демократична система. Това бих направил аз, ако имах власт“, категоричен бе Сидеров.

Вторият приоритет на „Атака“ ще бъде връщането на естествените монополи в държавни ръце.

„Това означава връщане в български ръце на ЕРП-та, цветни метали, нефтодобив и газ. Нашата идея, казвали сме я и друг път, е 51% от предприятията да са държавни. Печалбите от тези естествени монополи ще отиват в пенсионен и здравен фонд“, обясни Сидеров.

Той обеща, че ако „Атака“ е победител на изборите, ще индексира българските доходи със средноевропейските. По думите на Сидеров, това би могло да стане чрез поправки в Кодекса на труда и чрез нов закон за пенсионното осигуряване, гарантиращи минимални работни заплати и пенсии. Според лидера на националистите, няма реални пречки българските заплати да отговарят на средноевропейските.

Волен Сидеров бе категоричен, че партията му може да води диалог единствено с формации, които споделят вижданията на „Атака“.

Той призова всички партийни лидери да назоват ясно приоритетите си преди изборите, за да могат хората да направят информиран избор.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!