Актьори във Враца излизат на протест

05 март 2013 в 07:57 1978 1

Театърът във Враца. Снимка: vratzanews.com
Театърът във Враца. Снимка: vratzanews.com

Актьорите във Враца също готвят протест, след като стана ясно, че Общинският съвет отряза с 30 хил. лв. издръжката на драматичния театър в града.

Според театралите това обрича културната институция на мизерно съществуване и съкращения, съобщава БНТ.

Вместо 110 хиляди лева през тази година театърът ще може да разчита само на 80 хиляди субсидия от общинския бюджет. Актьорите недоволстват, защото така се нарушава договорът между общината и Министерството на културата за съвместна издръжка на театъра.

"Намалението на годишната издръжка на театъра се прави на фона на 100-процентовото увеличение на годишната издръжка, която са си гласували общинските съветници. Това означава, че в община Враца пари има, но не и за култура",  твърди пресаташето на театъра Георги Александров, цитиран от националната телевизия.

От общинския съвет заявиха, че спазват закона и не са ощетили театъра.

"Ние, общинските съветници, сме обвинени в намаляване на издръжката на културната институция с 32%. Средствата, които общинският съвет определя за театъра, не са строго лимитирани", обясни зам.-председателят на Общинския съвет Малина Николова.

В подкрепа на Врачанския театър се обявиха участниците в уличните протести във Враца, които заплашиха с живи вериги да блокират следващото заседание на местния парламент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови