Aгроакадемията получи заплати с намек за съкращения

20 декември 2012 в 18:21 1928 1

Протестът на Селскостопанската академия в сряда, Снимка: БГНЕС, Архив
Протестът на Селскостопанската академия в сряда, Снимка: БГНЕС, Архив

Служителите на Селскостопанска академия ще получат днес ноемврийските си заплати. Това обяви днес министърът на земеделието Мирослав Найденов на среща с учените и синдикатите. Парите са изцяло от икономии на министерството, каза министърът.

В понеделник на академията са били изплатени други над 2 млн. лева за консумативи. Очакваните заплати на служителите на ССА за декември също ще бъдат изплатени. Засега обаче министърът не посочи точна дата. Според колективния трудов договор на работещите в академията, спор за неплатени заплати може да бъде започнат поне 15 дни след изтичане на месеца.

Въпросът за бюджетната дупка на агроакадемията бе повдигнат на вчерашното заседание на кабинета. Тогава зам.-мининстърът на финансите Владислав Горанов е съобщил, че в случай на преизпълнение на приходите в държавния бюджет, биха могли да се преведат още 2,8 млн. лева, които да покрият декемврийските заплати. 

За следващата година бюджетът на ССА, в която влизат всички агроинститути в страната, ще е същият като тазгодишния – 26 млн. лева. Това означава, че през 2013 г. се очертава същата дупка. Земеделският министър призова ръководството на академията на направи преструктурирането, с което е обвързан размерът на бюджета й. За да не се стигне отново напрежение в края на следващата годината е необходимо да се направи преструктурирането, за което отдавна се говори. По думите на Найденов, това не означава главоломно съкращение, а оптимизация на разходите и по-добра финансова дисциплина.

Преструктурирането на Селскостопанската академия бе и темата на днешното извънредно заседание на парламентарната комисия по земеделие. „Не мисля, че ако тръгна да извивам ръце, ще получа добър резултат”, коментира заместничката на Найденов Светлана Боянова пред депутатите. „Пари се дават срещу нещо, а не едни хора да не останат без работа. При тази неяснота за приходи и разходи как да се дадат пари, попита Боянова. Финансирането може да е много важна тема, но е последваща тема“, заяви тя. 

„Не е голямо геройство, че в момента спасяваме положението. Проблемът е другаде – той е на ниво политика. Ние имаме ли цел къде да заведем българското земеделие. Първата ни задача трябва да е да изработим задачите, които гоним с план. Те ще тръгнат да преструктурират, но с каква цел. Когато има цел, Селскостопанска академия ще може да преструктурира системата”, коментира Димчо Михалевски от Коалиция за България. Михалевски бе един от депутатите, поискали изслушването.

Преструктурирането на академията цели отделяне на печелившите звена, които се занимавает с производство в нея от „чисто научните“, обясниха от ССА. Според ръководството й обаче, така някои от институтите ще загубят приходи и ще трябва да затворят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!