Протестиращите служители на Найденов все пак ще имат заплати

19 декември 2012 в 16:39 1197 0

Снимка Сергей Антонов
Снимка Сергей Антонов

Служителите на Селскостопанската академия към земеделското министерство ще си получат заплатите за ноември. Това обяви днес зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова на среща със служители, протестиращи срещу лишения заради свития бюджет на академията. Те не са получавали заплата за ноември и декември, не са им преведени и осигуровките. За покриване на възнагражденията и осигуровките са нужни общо 3.6 млн. лв.

Заплатите ще бъдат осигурени с очаквани пари от Министерството на финансите и с реализирани икономии от бюджета на земеделското министерство. Очаква се служителите на аграрните институти да получат ноемврийските си заплати до края на седмицата, има възможност дотогава да им бъде изплатено и част от дължимото за декември.

Утре ще започнат срещи на работна група, която ще дискутира покриването на възнагражденията на Селскостопанската академия за декември и преструктурирането на академията.

До дупката в бюджета се е стигнало заради забавено преструктуриране на академията. В последните години бюджетът й е бил намален драстично и държавата е изискала оптимизация, при която производствената дейност (печелившата) да се отдели от научната. Ръководството на научното звено е преценило обаче, че така повече от 10 агроинститута ще загубят приходите си и ще трябва да бъдат закрити, и се е отказало.

Учените от началото на годината предупреждават, че ще са в дефицит за последните 2 месеца на годината и настояват за увеличение на средствата. На няколко пъти обаче им е отказвано - както от финансовия министър Симеон Дянков, така и от земеделския Мирослав Найденов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови