И служители на Найденов просят заплати от кабинета

Милен Енчев 18 декември 2012 в 14:11 1791 1

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив
Бившият земеделски министър Мирослав Найденов, Снимка: БГНЕС, Архив

Служителите на селскостопанската академия към агроминистерството са без заплати вече втори месец. Това обявиха от академията, която беше насрочила протест днес пред сградата на земеделското министерство. Протестът обаче беше отменен заради среща със зам.-министъра на земеделието Светлана Боянова, която обяви, че искането за покриването на заплатите им ще бъде внесено на утрешното заседание на правителството.

Парите, нужни за покриването на двумесечните заплати и осигуровки на служителите от всички агроинститути към академията, са общо 3.6. милиона лева. "Нашето желание е всеки да получи заслуженото си възнаграждение, но решението за допълнителни пари не зависи от нас. Имате обаче гаранцията ни, че ще направим всичко възможно то да се стане", каза зам.-министър Боянова на срещата.

Исканията и споровете за размера на тазгодишния бюджет на ССА текат още от началото на годината. Със закона за тазгодишния бюджет финансирането на академията беше орязано и от ръководството й (тогава председател беше доц. Георги Костов, който преди това беше зам.-министър по горите) предупредиха, че това ще доведе до липса на заплати за последните три месеца.

В последните години бюджетът на агроакадемията постъпателно е намален от 44 милиона годишно на 33 през 2011 до тазгодишната сума от 26 млн. лв. Свиването на финансирането е било обвързано с намерение на правителството да извади печелившите звена, свързани с производство, от академията и да субсидира само научната дейност. Според ръководството й обаче това би довело до закриване на част от институтите и затова то не е предприело "оптимизацията", обясниха от академията.

През пролетта и министърът на финансите Симеон Дянков, и земеделският министър Мирослав Найденов попариха исканията им, заявявайки, че академията ще трябва да се оправи в рамките на бюджета си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!