85% от четвъртокласниците не знаят кой е основал българската държава

Последна промяна на 04 юни 2013 в 17:18 18213 60

ученици-изпит
ученици-изпит

Над 85% от четвъртокласниците не знаят кой е основателят на българската държава.Само 11% знаят, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, повече от половината не знаят къде точно е Дунавската равнина.

Това са потресаващите резултати от тестовете по български, математика, човекът и природата и човекът и обществото от националното външно оценяване след IV клас.

Най-срамният резултат е на задача №18. Ето какво гласи тя:

Попълнете пропуснатото в текста.
През 681 година, след победа над византийците, българите се съюзили със славяните и създали ……………………………… Начело застанал ………...................................

67.5% са отговорили, че в тази година е основана българската държава. Само 14.7% обаче са попълнили вярно и първото, и второто празно поле.

Другият препъни-камък, в теста по човекът и обществото, е въпрос №11:

На юг Дунавската равнина граничи с: 

А) река Дунав

Б) Стара планина

В) Предбалкана

Само 42,7% са се сетили, че верният отговор би трябвало да е В).

Явно учениците не се вълнуват особено от правата си в училище, защото задачата "Попълнете пропуснатото в текста: Да бъде уважаван и изслушван, да получава добро образование – това са ................................................... на ученика в училище." среща разбиране у 56,8% от четвъртокласниците.

Потресаващо висок процент от четвъртокласниците не знаят и кои са двете движения, които извършва Земята, показват резултатите по Човекът и природата. Само 11% са написали, че Земята се върти около оста си и около Слънцето, 64,8% са улучили поне едното движение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.06 2013 в 14:34

Искам само да уточня, че когато се създава един тест, той измерва учебните постижения на учениците по система от определени критерии, зададени в стандарти и учебни програми. Съвременната педагогика приема това за базисно изискване и щом искаме да имаме качество, не следва да тривиализираме образованието. Sorry, много сте зле!

10.06 2013 в 23:07

Да,съгласна съм че това,което се случва е десета глава от романа "Под игото".
Не може от някакви си статистики да съдите децата какви са и какви не.
Имаше мнения с твърдението,че децата не играели навън,поради компютърната мания.Глупости.
Аз съм от новото поколение и 18 нямам,но никой по-възрастен не може да ме съди,защото държавата,в която живея е в това положение по вина на...?

10.06 2013 в 09:48

Каква "БЪЛГАРСКА ДЪРЖАВА", бе?! Никога не е имало и няма да има държава по тези земи!!! Говоря абсолютно сериозно.

09.06 2013 в 18:44

ЗАЩО не ми пускате коментара,бе! аз си мислех, че сте добър алтернативен сайт!Верният отговор да си го запишат учителите - АВИТОХОЛ!! Да не им пиша 2-ки на тях с този Аспарух!Аспарух нова държава не е създавал!Той е разширил Стара Велика България от дн. Украйна до тук!

09.06 2013 в 18:37

Те българската държава не знаят кой я е основал 99% от българите, вкл. и т.нар. историци!Идиотският отговр, който сме учили е , че това е Аспарух! Аспарух не е създавал никаква нова държава!Това си е била СТАРА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ, възстановена от баща му КУбрат!

08.06 2013 в 21:52

Силно се съмнявам, че четвъртокласниците с последен модел GSM са по-заинтересовани от това кой е създал българската държава от това кой какво е постнал във Facebook. Системата е под всякаква критика! Колкото до самите малки матури, когато аз се явявах на такава всичко беше тест. С всяка година свалят материала в по-долните класове и само затормозяват учениците, които и без това нямат желание да учат!

08.06 2013 в 19:17

Хахах , добре.Но и авторът на статията няма да може да даде верен отгояор от този ракурс.

08.06 2013 в 18:33

Всъщност, Земята извършва точно 13 движения, тези двете са най-основните и значимите, но се движи заедно със Слънчева система, после заедно с Галактиката и т. н., не ги знам всичките :)

08.06 2013 в 16:13

85% от младите пишат НЕГРАМОТНО! Вижда се по коментари на статии, във форуми и т.н. Пишат слято 2 думи, които се пишат отделно, дума която е една я разделят на две, препинателните знаци са пълна мистерия, не знаят елементарни неща за правописа - правила, които се учат в 1ви клас! Изобщо не се учудвам, че не знаят кой е основал българската държава. 100% знаят кои са най-оборотните чалга певици, обаче. Родителите да се събудят, вместо да си отглеждат децата с чалга от пеленачета. Това се прави със сигурност. Аз съм го виждала.

08.06 2013 в 08:28

... а неграмотните се управляват много лесно ...