Задачата в теста за VII клас доказано грешна. МОН отказва да я анулира

Последна промяна на 01 юни 2013 в 16:35 7118 19

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов
Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова Снимка: Сергей Антонов

Задачата по български език и литература от теста на седмокласниците наистина е грешна и нито един от дадените четири варианта за отговор не може да бъде посочен като правилен. Въпреки това от Министерството на образованието и науката няма да анулират задачата, нито да оценят с еднакъв брой точки всички явили се на изпита.

От МОН публикуваха на сайта си вчера становище, в което дори вече не се признава, че е допусната техническа грешка в графиката към въпрос №3, заради която той няма верен отговор. Вместо това пишат, че няма да анулират задачата, нито да дадат на всички ученици равен брой точки за нея, защото цели 74.54% от тях били налучкали верния отговор.

Въпрос №3 гласи:

велосипеди-графика

Кое твърдение е вярно, като имате предвид информацията от графиката?

През 2000 г. производството на велосипеди ………….спада.
А) бегло
Б) рязко
В) плавно
Г) слабо

Според графиката в теста за VII клас, качен на сайта на министерството, точно през 2000 г. няма спад, а ръст.

 

След като родители сигнализираха за грешката в задачата, служебният министър на образованието проф. Николай Милошев обеща да се прегледа оригиналната графика, дадена на децата, тя да бъде сравнена с качената на сайта на ведомството и ако и в оригинала има разместване, задачата да се преразгледа.

Явно нищо такова не се е случило, защото и оригиналната графика не сочи спад през 2000 г. - напротив. Оригиналната графика не беше публикувана от министерството. Тя обаче ни беше изпратена от читателка. Ето я:

графика-оригинал

Оригиналните данни може да видите и ТУК.

"По повод обявената техническа грешка (изместване), искам да насоча вниманието ви към това, че твърдението е неистина (повтаряна многократно), защото графиката, по която са работили седмокласниците е идентична с тази на първоизточника, ползван от МОМН при създаване на теста", пише до OFFNews читателката ни и пита: "Наистина ли работещите в МОМН вярват, че на грешен въпрос има верен отговор?".

И в двете графики е очевидно, че за "изместване" не може да става - спадът е през 1998 г., а през 2000 г. има ръст.

"Грешката е елементарна, произлязла от това, че годината, към която е зададен въпросът в теста е 2000 г., а графиката би отговорила вярно на въпрос, зададен към 1998 г.", пише още читателката ни.

Според нея точно това движение на кривата нагоре, съчетано с думата "спад", е внесло недоверие в част от децата (по данни, изнесени от министерството неотговорилите правилно са около 1/4). Объркани от противоречащите данни, те са отбелязали най-нищожното според тях в случая - "бегло" или "слабо". Други деца вероятно са се досетили, че от министерството пак са объркали нещо и са отбелязали "верния" отговор.

Още при откриването на грешката, министър Милошев заяви, че "децата няма да бъдат ощетени". Очевидно това няма да се случи - децата, които не са отговорили, че в производството на велосипеди има рязък спад през 2000 г. (отговор Б), ще получат 2 точки по-малко на теста и съответно по-ниска оценка.

"Недоумение буди фактът, че от министерството не само нямат доблестта да признаят грешката, но и изсмукват от пръстите си някакви несъстоятелни обяснения, че верният отговор на грешно зададен въпрос зависи от това какъв процент деца кой отговор за оградили като верен. Това, освен че е абсурдно, издава всякаква липса на отговорност", коментира читателката, изпратила ни оригиналната графика.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.06 2013 в 08:30

Обидно е да се твърди , че над 74% от децата са "налучкали" верния отговор!Нахалство е това, че не виждате грешката в собствените си деца, които явно не знаят що е то синонимни думи!Графиката е показана съвсем коректно, ясно се вижда, че спада е на 2000г.
А това за оригиналната графика, никой не я оспорва нея, но и къде за Бога пише, че тя е критерият!Може да е ползвана като основа , но решаваща е графиката на листа на ученика!
И въпросът ясно е зададен:" като имате предвид информацията от графиката?", никъде не пише, че трябва да се вземе предвид и информацията от текста!Ясно е, че 25% от учениците не са вникнали в съдържанието на въпроса, а останалите са чели внимателно!Това са фактите, колкото и да не се харесват на някои!

Стига вече спекулации!

05.06 2013 в 10:45

А доводи за това твърдение имате ли?

04.06 2013 в 19:08

Стига истерии!

Задачата не е грешна!

03.06 2013 в 10:48

Да, точно така - грешката е забелязана от деца, които мислят като математици. Изпитът обаче е по БЕЛ и задачата няма кой знае какво отношение към точността до милиметър на графиката, даже хич. Айде стига вече. Ако очаквате страхотни резултати на изпит по БЕЛ от математици, няма как да стане. Както и обратното. В края на краищата 75% си е повече от 25, да не са се втренчвали чак толкова. А и едва ли всички от 25-процента са допуснали грешката, защото са много мислещи!

03.06 2013 в 09:55

75% са посочили не "ВЕРЕН" отговор, а "ОТГОВОРЪТ НА МОМН", трябва да правим разлика. Жалко за останалите 25% дечица, на които се налага да обясним защо са дали "грешен" отговор и няма да получат цитирам "БОНУС" заради мисленето си.

03.06 2013 в 01:57

Госпожо Игнатова, спите ли вече спокойно там, във Вашата жалка камбанарийка , доволна, че отрочето Ви ще получи незаслужените 2 точки за несъществуващ принципно "верен" отговор? Спете, спете, но гледайте все пак да не проспите какво се случва в резултат на безхеберие и егостичност като Вашата. Че нищо чудно утре като бумеранг тази Ваша незаинтересованост и следването на принципа "Интересът клати феса" да се върнат и да рефлектират върху детето Ви, тъй като изпитите в живота не свършват с тези след 7 клас.

02.06 2013 в 21:53

Мария, на глас се смях на малоумния Ви пост, благодаря Ви искрено! :) Дано само не е тънка ирония и да Ви обиждам безпричинно.

02.06 2013 в 21:24

Мария Игнатова, Вие май не сте разбрали. Задачата е грешна! Тя няма верен отговор! Няма как да са се справили!

Слепи ли сте? От МОМН всяка година се подиграват с децата и с труда им. Постоянни грешки и никакви наказания.

Сега Ви се иска да не анулират задачата, защото вероятно вашето дете не е прочело задълбочено задачата и не е разбрало, че 2000 г. е последната точка в кривата и там няма спад. Съществува и 25 % вероятност да е уцелило отговора на МОМН. Ако пък е решило, че има изместване на графиката, обърнете внимание на способностите му да анализира и извлича информация.

А Вие? Нямате ли срам да гледате само от своята камбанарийка? Нямате ли усещане за нещо неморално? Да си затвориш очите пред явна грешка, за да се облагодетелстваш?

На това ли ще научите детето си? Няма лошо в измамата, важни са двете точки! Лъжата, повторена сто пъти е истина?

Въпросът е принципен! Грешният въпрос няма отговор, никакъв отговор. Има виновни и те би трябвало да си понесат наказанията.

Детето Ви ще има още матури, ами ако там пак има грешка? Или Вашата логика е - това няма да се случи на мен?

И извинете, но явно детенцето се е метнало на Вас, и Вие имате проблем с анализирането на информацията :)

"Да не искате да се ощетят 75% от децата, дали верен отговор, за сметка на 35% сгрешили."

Ако 75 % са се справили, то несправилите се трябва да са 25 %, а не 35 %. (75+25 = 100%)

Дааааа, права сте! Аман от бесните амбиции на неграмотниците!

02.06 2013 в 20:43

Няма верен отговор на грешна задача, г-жо Игнатова.
Така, както и 75+35 не е равно на 100. :)

02.06 2013 в 18:24

Естествено, че няма да се анулира задачата. Да не искате да се ощетят 75% от децата, дали верен отговор, за сметка на 35% сгрешили. Нямате ли срам да гледате само от своята камбанарийка. След като толкова голям процент са се справили, то останалите не са помислили достатъчно. И от къде на къде ще се ощетяват справилите се с две точки...Аман от претенции на заслепени родители...