63 партии на вота, ЦИК отказа да брои мъртвите души

03 април 2013 в 19:15 2465 1

Заявление за регистрация са подали 8 коалиции. Снимка: sxc.hu
Заявление за регистрация са подали 8 коалиции. Снимка: sxc.hu

От 71 партии, поискали участие във вота на 12 май, към момента в Централната избирателна комисия (ЦИК) са регистрирани 63.

ЦИК се е произнесла с 3 отказа от регистрация, едно искане е оставено без разглеждане, а при 4 партии е установено, че не са събрали необходимите 7000 подписа.

В ЦИК са постъпили жалби от Българска национал-патриотична партия, Зелена Партия и Партия на българските комунисти заради заличаване на регистрациите им, съобщи говорителят на комисията Ралица Негенцова.

Постъпила е и жалба по отношение на отказ от регистрация от ПП "Реформа".

След решението на ВАС по постъпилите жалби ще е ясен точният брой регистрирани партии.

Партия "Синьо единство" пък е заявила желание да бъде извадена от регистрациите.

Заявление за регистрация са подали 8 коалиции, в които има общо 27 партии, допълни Ралица Негенцова.

ЦИК взе решение, че не може да провери дали сред валидните записи в подписките, с които са регистрирани партии, има хора, които не са дали съгласие да участват в подписката, заяви председателят на ЦИК Красимира Медарова.

Медарова обясни, че в ЦИК са постъпили две запитвания на отделни граждани с молба Централната избирателна комисия да провери дали техните данни са били използвани и включени в някоя от подписките на партиите

"ЦИК взе решение, че ние не можем да извършим тази проверка. Главна дирекция ГРАО е организацията, която разполага с тези данни", заяви Медарова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков