2-годишната Емине вече си е у дома и се възстановява

Вероника Шербанова 14 февруари 2013 в 18:50 1538 0

2-годишната Емине
2-годишната Емине

2-годишната Емине от велинградското село Пашови, която беше оперирана от тумор в мозъка, вече си е у дома и се възстановява, съобщи bTV.

Операцията на Емине беше на 31 януари. От мозъка на детето беше отстранен 5-сантиметров тумор. Лекарите дават големи надежди за пълното възстановяване на детенцето, разказа баба ù Авиша.

По думите на лекарите дори и кратко забавяне е щяло да бъде фатално за Емине, тъй като туморът е растял всяка минута и е засегнал зрението и говора на момиченцето.

Емине ще трябва да премине и едномесечна радиотерапия в Турция.

2-годишната Емине беше диагностицирана с мозъчен тумор след като дълго време вдигала висока температура и имала световъртеж. След известно време и говорът на детето започнал да отслабва.

Лекарите в София обяснили, че се налага операция, която не може да се направи в България и насочват семейството към Германия и Турция.

Българските лекари обаче не насочиха родителите на Емине към Фонда за лечение на деца в чужбина, който да покрие разходите за операцията на детето.

Родителите избират Турция, където операцията струва 40 000 лв. След две седмици успяват да съберат 10 000 лева, които са необходими за началото на лечението. Малко след това семейството на Емине открива сметка, за да набавят и останалата сума с помощта на дарения. и в турската болница отказваха да я направят, докато не се осигури цялата сума.

Те подават и документи във Фонда за лечение на деца в чужбина, откъдето също осигуряват финансиране.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови