Оперираната в Турция Емине отново проговори

Борислава Бибиновска 05 февруари 2013 в 14:01 2155 0

2-годишната Емине
2-годишната Емине

Двегодишната Емине от велинградското село Пашови, която преди дни замина на лечение в турската болница "Аджъбадем" в Истанбул, вече е добре и дори е проговорила, съобщава в. "Монитор".

Емине Планкова бе оперирана успешно от тумор в мозъка на 31 януари и в момента се възстановява. Операцията е продължила 5 часа, като от главния мозък на момиченцето бе отстранен 5-сантиметров тумор, сподели бабата на Емине Авиша. Тя разказа, че при внучката й неотлъчно стоят баща й Мустафа и майка й Рукие, която е бременна в четвъртия месец.

Очаква се няколко дни да бъдат готови всички изследвания на Емине и тя да бъде изписана от турската болница. Лекарите  дават големи надежди за пълното възстановяване на детенцето, разказва още баба Авиша.

"Всеки ден се моля да бъде жива и здрава и да дочакаме и второ внуче след месеци, защото няма по-голямо щастие от това да чуваш детски смях в къщата си".

2-годишната Емине бе диагностицирана с мозъчен тумор след като дълго време вдигала висока температура и имала световъртеж. След известно време и говорът на детето започнал да отслабва.

Лекарите в София обяснили, че се налага операция, която не може да се направи в България и насочват семейството към Германия и Турция.

Българските лекари обача не насочиха родителите на Емине към Фонда за лечение на деца в чужбина, който да покрие разходите за операцията на детето.

Родителите избират Турция, където операцията струва 40 000 лв. След две седмици успяват да съберат 10 000 лева, които са необходими за началото на лечението. Малко след това семейството на Емине открива сметка, за да набавят и останалата сума с помощта на дарения. и в турската болница отказваха да я направят, докато не се осигури цялата сума.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews