10 труса през нощта - най-силният е с магнитуд 3.6 по Рихтер

09 януари 2013 в 08:17 3137 0

Карта на земетресението в Бяло море. Карта: gfz-potsdam.de
Карта на земетресението в Бяло море. Карта: gfz-potsdam.de

10 земетресения са били регистрирани от полунощ до 7.22 ч. сутринта на 9 януари в района на силното земетресение в Бяло море, станало вчера. Това сочат данните на Европейския средиземноморски сеизмологичен център (показани са земетресенията с магнитуд поне 3 по Рихтер).

Вчера в 16.16 ч. земетресение с магнитуд 5.8 по Рихтер бе регистрирано в Бяло море. То бе усетено и в България.

Най-силният от вторичните трусове след полунощ е с магнитуд 3.6 по Рихтер. 10-те земетресения са с епицентър в Бяло море, Средиземно море и Източна Турция.

Земетресението с магнитуд 3.6 по Рихтер е регистрирано в Бяло море, на 191 км северозападно от Измир, на 8 км дълбочина.

Последният вторичен трус досега е регистриран в 7.22 ч. Той е с магнитуд 3.3 по Рихтер, епицентърът е в Бяло море.

Над 60 вторични труса са регистрирани след земетресението с магнитуд 5.8 по Рихтер, съобщи проф. Николай Милошев, директор на Геофизичния институт на БАН в интервю за bTV тази сутрин. Половината са били с магнитуд между 3 и 4 по Рихтер, останалите - между 2 и 3 по Рихтер, уточни той.

В България земетресението е усетено най-силно в Кърджали - със степен 4 по 12-степенната скала на интензивността, каза проф. Милошев. Информацията вчера бе, че най-силно трусът се е усетил в Хасково.

Усетено е и в Пловдив, както и в София. В столицата е усетено със степен 2-3 по 12-степенната скала.

В България в момента има 21 станции, които засичат земетресения. Ще има още 8. Това е напълно достатъчно, коментира професорът.

Той коментира и земетресението в Сърбия, регистрирано там почти едновременно със земетресението в Бяло море. От Сърбия бе подадена информация, че магнитудът му е 4.1 по Рихтер. Впоследствие данните бяха свалени от сайта на Средиземноморския сеизмологичен център.

""Имало е земетресение, но много по-слабо. Отчетеният единствено в Сърбия магнитуд от 4.1 е плод на инструментална грешка", обясни проф. Милошев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!