Земетресение в Бяло море разлюля България (обновена)

08 януари 2013 в 16:18 14206 9

Карта на земетресението в Бяло море. Карта: gfz-potsdam.de
Карта на земетресението в Бяло море. Карта: gfz-potsdam.de

Силно земетресение в Бяло море разлюля и България. Час след него слаб трус бе регистриран близо до Пловдив.

Земетресението в Бяло море бе регистрирано в 16.16 ч. българско време.

По данни на Европейския средиземноморски сеизмологичен център магнитудът му е 5.8 по Рихтер.

Земетресението в Егейско море е било на около 200 километра от българската граница, съобщиха от Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  

Към 19.30 ч. са регистрирани около 30 вторични труса с магнитуд около 3.5 по Рихтер след земетресението в Егейско море. Очакват се и още, отбеляза пред агенция „Фокус“ проф. Николай Милошев, директор на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.  

Дълбочината на първото земетресение е 11 км. Точните му координати са 39.64 с.ш. и 25.55 и.д, на 193 км северозападно от Измир, по данни на ЕССЦ. Според института в Потсдам, дълбочината е била 13 км.

Според данните на истанбулската обсерватория Kandilli, цитирани от вестник „Сабах“, трусът е бил с магнитуд 6.2 по Рихтер и е усетен в Западна Турция. Земетресението е усетено в Чанаккале, Измир, Истанбул и Бурса.

Вестник „Хюриет“ пише, че към момента няма данни за разрушения и жертви.

Гръцките медии се позовават на Института по геодинамика в Атина. Според неговите данни, трусът е с магнитуд 5,9 по Рихтер и е регистриран в 16,16 ч. в морето - на 40 км югоизточно от остров Лимнос; епицентърът му се намирал на дълбочина 29 км.  

Най-силно земетресението бе усетено в Хасково - с магнитуд 4, уточниха от БАН. Земетресението се усети много силно в Пловдив, в Пазарджик, Бургас, разказаха читатели. То беше силно усетено и в София.

Малко след най-силното земетресение в сайта на ЕССЦ се появи информация за земетресение в Сърбия с магнитуд 4.1 по Рихтер, но впоследствие информацията бе свалена.

„В случая вероятно се касае за грешно определение на автоматичната система на сръбската сеизмична служба. Нормално е такива неща да се случват, защото става въпрос за техника, а тя греши”, коментира директорът на Националния институт по геофизика, геодезия и география към БАН.

Проф. Николай Милошев отбеляза, че не трябва да се очакват по-силни трусове у нас и че не трябва да се прави връзка между миналогодишното земетресение в Перник и това от днес в Егейско море, защото те са различни като геологическа структура и са отдалечени като разстояние.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!