1/5 от електромерите надписват ток

13 февруари 2013 в 18:19 4076 8

Проверката на електромера в присъствието на Делян Добрев. Снимка: БГНЕС
Проверката на електромера в присъствието на Делян Добрев. Снимка: БГНЕС

Близо 20 % от проверяваните по сигнали електромери в страната дават отклонения. Това показва статистиката на Българския институт по метрология (БИМ), обявена днес по повод многобройните оплаквания от цялата страна за надписани декемврийски сметки. 

За 2012 година има подадени заявки общо за около 6700 експертизи на електромери, съобщи и.д. председателят на института Димка Иванова, , предаде репортер на Агенция „Фокус”.  За 2011 г. са били около 8000. От всички поискани експертизи близо 2/3 са от фирми и 1/3 - от домакинства. Справката на БИМ показва, че съмненията на фирмите се оправдават при над 25 % от сигналите, а при домакинствата около 5 % от проверените електромери дават отклонение. Това означава, че за 2012 г. повредени са се оказали над 18 % от проверените електромери, а за 2011 - над 20 %.

Данните на БИМ не са представителни, уточниха от института - устройствата се проверяват от него не на случаен принцип, а по искане на електроразпределителните дружества (ЕРП), когато има жалби от домакинства или фирми със съмнения за неизправни уреди. Става въпрос за уреди, за които има данни, че са манипулирани, обясниха от института.

Днес в присъствието на медии и на министъра на икономиката и енергетиката в София беше направена проверка на електромер на столично семейство. Оказа се, че електромерът, свален в присъствието на министър Делян Добрев, дава отклонение в показанията от 1 %. „Действително, това отклонение е много малко и отнесено към отчета на изразходваната енергия, неговият принос и неговото влияние е незначително”, коментира и.д. шефът на института. Отклонението излезе „в плюс”, но е незначително.

Отклонението обаче е допустимо - в зависимост от класа на електромера е допустимо отклонение от до 1% или до 2%, коментираха от БИМ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!