1,4 млн. деца в света умират всяка година, защото не са били имунизирани

Вероника Шербанова 22 април 2013 в 13:47 3988 4

Имунизация
Имунизация

1,4 млн. деца в света умират всяка година, преди да са навършили 5 години, защото не им са били направени ваксини.

10,6 млн. деца по света умират всяка година, преди да са навършили 5-годишна възраст, като близо 10% от тях са имали заболявания, които могат да се предотвратят с ваксинация. Това сочат данните на Световната здравна организация, разпространени по повод Европейската имунизационна седмица.

Тазгодишното мото на кампанията, имаща за цел да убеди повече родители да имунизират децата си, е „Нека да достигнем петото дете“. Причината е, че 20% от децата по света не са получили задължителните си ваксини, обясни представителят на УНИЦЕФ за България Таня Радочай.

Тя припомни, че преди 3 години 20 деца в България са починали от морбили, защото не са били ваксинирани. За да се елиминира изцяло това заболяване, е необходимо 95% от хората да са имунизирани. 

Това, че част от болестите, от които предпазват ваксините, вече се срещат изключително рядко, може да заблуди родителите и те да помислят, че имунизацията на децата им е ненужна. Истината е, че ако броят на имунизираните намалее, това може да доведе до разпространението на силно заразни и тежки заболявания като полиомиелит, морбили и дифтерия, обясни националният консултант по епидемиология проф. Мира Кожухарова.

Всяка година има много случаи на родители, които отказват да ваксинират децата си, и нашата роля е да им обясним защо е толкова необходимо това, какви са плюсовете и какви са рисковете, посочи главният здравен инспектор на държавата д-р Ангел Кунчев. По думите му има и родители, най-вече живели в чужбина, които питат защо в България не са задължителни ваксини, включени в имунизационния календар на Гърция, Кипър и др.

Само в единични случаи сме били принудени да наказваме с глоби родители, отказали да направят имунизация на детето си. Имаме тази възможност по закон, но избягваме да се възползваме от нея. По-често санкционираме общопрактикуващи лекари – ако са се отнесли безотговорно към това да припомнят на родителите за имунизационния календар или ако са съхранявали неправилно ваксините.

Специалистите съветват всички родители да имунизират децата си със задължителните ваксини. В случай, че не са направили това, те могат да имунизират децата си, независимо че е пропусната необходимата възраст.

По време на Европейската имунизационна седмица - 22-28 април, се провежда кампания за информиране на българите за необходимостта от ваксините. Създадена е и интернет страница, на която родителите могат да научат за плюсовете и рисковете от поставянето на ваксина.   

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови