Ексклузивно Борисов първо каза, после отрече, че би се кандидатирал за президент

Знак за какво може да е разпродажбата на щатски дълг от Китай и другите възникващи пазари?

Кузман Илиев Последна промяна на 20 октомври 2015 в 21:54 10691 16

Кузман Илиев
Кузман Илиев

Кузман Илиев,

пазарен анализатор,

автор и водещ Boom & Bust по Bloomberg TV Bulgaria

Рекордни разпродажби на американски държавни ценни книжа от централните банки по света.

Китайската централна банка продава масивно от валутните си резерви, руската, бразилската, тайванската — също. Въпреки че Китай все още е първенец по притежания на американски ДЦК-та за 1.4 трилиона, от август насам ги е изтънил с 200 млдр. долара.

Нетните продажби на щатски дълг от паричните власти на други страни за годината до юли се равняваха на 123 млрд. — или най-силният срив, откакто се събират данни, а именно 1978 г.

Това обаче не само, че не притеснява особено 12.9 трилионния пазар на американски държавен дълг, но и цената му расте, а респективно доходността по него — спада.

Защо?

Защото американският дълг се изкупува мощно от частни и институционални инвеститори като пенсионни и взаимни фонове из целия свят, но най-вече вътре в самата САЩ, достигайки до рекордни вътрешни покупки от 1.6 трилиона през тази година.

Привидно изглежда, че разтоварването на американски ДЦК-та от централните банки от възникващите пазари е панически ход, с цел да се защитят обезценяващите се местни валути, които са купувани с продаваните долари.

И вероятно е такъв ход.

Китай, например, направи валутата си по-конвертируема, разхлабвайки фиксинга с долара на 11 август. Това бе възприето като обезценка и дойде дюшеш на паричните власти в Китай, които считат, че по-евтина валута значи по-висок износ (въпреки провалите на Япония, Великобритания, САЩ и Зимбабве в това състезание), а оттам и ръст на БВП, на когото износът е компонент при изчислението.

В този контекст, за да защити валутата си, Китай започна масирани доларови разпродажби.

Но: под повърхността прозират и други стратегии, тъй като това е вратичка за оскъпяване на юана, ако такава маневра се превърне в цел на китайските власти…

Откъде-накъде?

Досега САЩ потребява китайски стоки на заем, финансиран с приходите на китайските (възникващите пазари) производители на същите тези стоки.

Китайската централна банка, от своя страна, купувайки доларови активи с новонапечатаните юани, създаваше инфлация.

Целта: да се държи по този начин юанът слаб, а ефекта — изкривяване на финансовите пазари в страната, откровено прегряване на множество пазарни сегменти, включително пазара на акции, имоти, банкиране — сенчесто и търговско, както ясно виждаме в Китай днес.

Междувременно:

… така във времето възникващите пазари увеличаваха експозицията си към американски дълг, което бе и една от причините доходността на американските ДЦК-та след кризата да намалява.

Другата причина бе ФЕД със своите 2.5 трилиона долара покупки точно на ДЦК-та.

Възникващите пазари действително бяха част от валутната война, но тази война бе поведена от ФЕД след 2008-а година (а вероятно от създаването на ФЕД)— играе се и днес чрез отказа на Йелън да се вдигнат лихвите, което би оскъпило долара.

В това време: американските политици се вайкаха, защото американските компании изнасяли по-трудно при евтини чужди валути — нищо, че някой е произвеждал реални блага и ги е предоставял срещу хартийките и електронните цифри, наричани долари, правейки стандарта на притежалите на долари чувствително по-висок, отколкото би бил иначе.

Заради практическия валутен империализъм на американския долар, САЩ можеха да трупат безболезнени търговски дефицити. Нещо, за което всеки друг си плаща със слаба валута, спад на вноса и стандарта, и проблеми за рефинансирането на задълженията.

Та този процес на чистене на щатски дълг от централните банки на възжникващие пазари изглежда като: безшумно излизане от една, меко казано, неизгодна сделка — наследството на долара като световна резервна валута.

Въпрос: какво бихте направили, ако имате 4.5 трилиона, деноминирани в долари активи в резервите си, както Китайската Народна Банка преди година (днес са 3.5 трилиона) и искате да ги изчистите, тоест да намалите експозицията си без да загубите?

А) Ще обявите, че ще ги продавате, защото с огромния публичен дълг на САЩ вие имате експозиция към номнинално най-задлъжнелия субект в човешката история, срутвайки пазара?

Б) Бихте се опитвали тихомълком да се освободите от тях, че и да накарате пазарите да ви считат за безпомощни, че дори да се “радват”?

„Дори” и „ако” са объркани теоретично, китайските парични власти не са глупаци.

Обезценката на юана може да се гледа просто като неизбежен краткосрочен етап и извинение да изчистят доларовите активи, без САЩ да се панират.

Дали е паника или стратегия — дедоларизацията вече се случва.

БРИКС си направиха банка за инвестиции, фонд за финансова помощ — не, че ще са по-различни от МВФ и Световната Банка, да речем, но достатъчни да покажат, че доларът вече няма да е толкова търсен — особено, ако някой го манипулира както си иска.

Началото на края

При положение, че темата на живота им е, че ако не си вдигнат тавана на правителствения дълг, ще фалират, да се радват американците, че Китай бяга от съкровищните им бонове и те сами си ги купуват е абсурдно — а точно това става.

Очакваха, че разпродажбите ще увеличат разходите за финансиране, а вместо това, самите те изкупуват задълженията на правителството си и доходността спада.

Това, което се пропуска, е, че инфлацията в САЩ бе ниска, защото някой (централните банки на възникващите пазари)купуваше правителствения дълг, обезценявайки по този начин конкурентно валутата си, така че по-евтините китайски, например, стоки поддържаха американския стандарт висок.

Тази динамика се променя, което значи по-високо цени в САЩ, по-бедно и задлъжняло американско население и финасови посредници зад океана, пълни с дълговите книжа на едно рекордно затънало в дълг правителство.

С една дума — пенсионно-осигурителна система на трупчета, объркана инвестиционна среда.

Няма какво да се лъжем: САЩ могат да изплатят дълга си от 18 трилиона само с хиперинфлация, никога не биха фалирали по него. Таванът там винаги ще се вдига.

Купен от институционални инвеститори вътре в страната, този е дълг, много по-лесен (вече) политически за обезценка, ставайки на практика „вътрешен”.

Дали целенасочено, или спонтанно дедоларизацията е факт, както е факт, че вече все по-трудно срещу електронните пари и хартийките на ФЕД-а някой ще си дава зор да произвежда и предлага реални блага, позволявайки т. нар. муфтаджийски “безболезнени търговски дефицити”, от които в САЩ толкова време се оплакваха.

Инфлационната премия или началото на края

С по-високите вносни стоки, с евентуално отслабване на долара, с колосалните проблеми за фиска и активната парична политика на ФЕД— не бива да оставаме учудени, ако в един хубав момент се окаже, че инфлацията при потребителските цени почне да се показва. Нещо, което ужким пак ФЕД цели.

Ако другите на девалвират, за да внася САЩ евтино — доларът също ще отслабне относително.

А инфлационната премия скочи ли — при тези нива на корпоративна и публична задлъжнялост зад океана ще стане страшно, защото и лихвеният процент за бизнеса ще тръгне нагоре, независимо каква е лихвената политика на централните власти.

Това ще и знакът за тези 2.5 трилиона долара, които днес търговските банки държат като свръхрезерви на лихвоносен депозит във ФЕД, да нахлуят във финансовата система, водейки до неизбежна до още по-висока инфлация и по-високи лихви.

А високите лихви и трудно финансиране са отровата на пристрастените към дълг стопанства. В случая на САЩ — това ще засегне всички.

----------

Още финансови коментари можете да прочетета на блога на автора

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.10 2015 в 10:14

Завършил ВИНС (коментарите са излишни), с практика във Варчев, в град, който през 50-те, е било планирано да се прекръсти на Сталин. Лансиран от Bulgaria-on-Air - ТВ, спонсорирана от локалния клон на ДС/Мултигруп/руската мафия - ТИМ. Това дали би обяснило яркочервеният уклон и липсата на връзка с реалността на "анализа"?

23.10 2015 в 13:36

Този го слушам по БГ Oнеар от години да плюе по US. Не мога да разбера соц децата защо ги мразят а се натискат да са там или в техни фирми (Blumburg). Има много интелигентни и образовани икономически анализатори, без соц. вирус в главата, които ще бъдат наистина полезни и интересни.

Автора, ако има малко достойнство да отиде в морето от комунистически медии и да остави малкото свестни на свестните.

21.10 2015 в 14:12

Off-ца, явно много те боли гъза та все миризливият руски кур джвакаш.

21.10 2015 в 12:22

Еми скапаняците демократи да продалжават с ударното трупане на дълг, обамакеъри и прочее социализми, после да се чудят от къде ще им дойде.
Дето доктора вика, "Така че се оглеждайте, недейте да гледате напред като бици! Напред нищо не ви чака! Каквото и да дойде за вас, отзад ще дойде."
САЩ трябва да премисли съществуването си в условия на пост-доларова световна икономика и неминуемо "затягане на коланите".
И все пак, докато си в челото на класациите по иновации в технологиите и бизнеса, всякакви кризи преминават по-леко и бързо.
Да му мислим ние, които по принцип ни мързи да мислим.

21.10 2015 в 10:08

#12 а някои е добре да си пият хапчетата редовно.....

САЩ вече са 2-ри след ЕС. САЩ вероятно ще станат 3-та икономика след Китай, а може би след не много време 4-ти след Индия. Нормално е, потенциала на Идния и Китай е огромен като човешки ресурси. Това го виждаме непрекъснато. Например Индия прати сонда на Марс за цената на която САЩ изкарват спътник в орбита, Китай е лидер в ядрените централи в световен мащаб и дори старите ядрени сили като Великобритания викат вече китайски специалисти...

Русия колкото и да Вие тъжно на рубладжиите не присъства никъде в световните сметки. Русия е джудже в световен мащаб. Нещо като азиатската версия на Нигерия. Има сходно население като Нигерия и сходно количество природни залежи. Има сходно образование вече и в общи линии дори сходен стандарт на живот. Та ако слагате някъде Русия, моля да поясните каква е позицията ан Нигерия и Иран наприер т.е. сили от сходен калибър. Преди това е добре да поговоримз аТурция, Малайзия, Бразилия а далеко преди това за Китай Индия и САЩ. Разбира се за сега ЕС е значително пред САЩ и Китай като размер на икономиката. Да ще станем втори след Китай но това ще отнеме време.

21.10 2015 в 09:38

Икономиката на САЩ е 20% от световната, но САЩ потребява 40%. Това е възможно заради положението на гущера. Това позволяваше на САЩ да има най-големите военни разходи в света - колкото са сумарните разходи на следващите 9.
Ако САЩ използваха господстващото си положение за да подържат справедлив ред в света, никой нямаше да има нищо против. Но краварите се оляха.
Първо се изрепчи Садам - реши да не продава петрола в долари. Ошамариха го. После беше Уго Чавес. Сринаха Венецуела. Кадафи искаше да прави Арабска банка и да въвежда нова световна валута. Ошамариха го.
Следващите вече действат по-внимателно. А САЩ продължика по каубойски. Малоумната политика на Обонго събра Китай и Русия. Президент Никсън направи дипломатическо чудо като скара двата комунистически гиганта и това доведе комунизма до крах. Този маймун ги събра. Поотделно нито Китай, нито Русия можеха да се противопоставят, но заедно са страшни. Към тях се залепиха други недоволни и лавината тръгна.
В момента 40% от трансграничната търговия е в Юани, в долари 15%.
50 % от валутните резерви на централните банки са в Долари, 35 в Евро, 4% в Юани. Преди година Юаните бяха 1%.
Доларът вече е изключен от взаимната търговия на държавите и от БРИКС и други и този процес ще се задълбочава.
Сега въпросът е мирно ли ще се спихне доларовата империя или ще има световна война? Моята прогноза е за война. Скоро. Някои умници говорят за началото на следващата година.

21.10 2015 в 08:42

Само BitCoin и те това е бъдещето :)))

21.10 2015 в 02:42

ФАЩ отдавна са ФАЛИРАЛИ, ма нема кой да го каже.

Тея "ценни книжа" са пълен боклук, вече не струват дори и хартията, на която са напечатани.

Омерзен съм.

21.10 2015 в 01:17

Плитко анализче. Света е свързан. Ако долара спадне и има контролируема инфлация дори и сравнително висока, това значи повишаване на заетостта в САЩ за сметка на Китай. Китай от друга страна отбеляза 6.9% ръст, което е доста голям спад спрямо 10-15% ръст който имаха. Обаче всъщност доста китайски икономисти смятат, че ръста не надхвърля 2-3% т.е. Говорим за катастрофален спад в доста сектори в Китай и най-вече в производството. Реалността е такава май предвид че потреблението на ток в Китай леко намалява т.е. Има огромен ръст на сектора на услугите и също толкова огромен спад на производството, който за сега седи скрит в държавната статистика. Така де за Китай в дългосрочен план няма какво да се притесняваме, подобно на Корея и Япония преди тях те минават на вътрешно потребление. САЩ между временно минават през една гигантска трансформация и реиндустриализация. Може трудно да се вижда отвън, но последните 7-8 години в САЩ се строят много фабрики изнасяйки производства от Китай, странно нали?

Та ще има ребалансиране, вероятно и силна инфлация на долара. Обаче аз не виждам нищо катастрофално за САЩ или Китай. Двете икономики се управляват брилянтно, както и немската. Единствено ние и останалите пушки в ЕС ще ядем на босия цървулите след някоя година, когато САЩ поевтинеят като място за производство, а Китай вдигнат сериозно цените на експорта

21.10 2015 в 00:22

Ядоха и пиха и идва време да си платят сметката. Ние тоя филм го гледахме купони и по 4 нули на банкнотите :) ще се забавляват много.
 
X

Парламентът на живо