The Economist: Бежанците в България са кошмар за всички

Вероника Шербанова 29 ноември 2013 в 12:22 5658 7

Бежанци
Бежанци

Напливът на бежанци от Сирия е кошмар за всички – както за българското правителство, така и за самите бежанци, които се оплакват от условията, при които живеят в България.

„Това е истински кошмар, искам да се върна в Сирия“, обяснява пред The Economist един от бежанците в България, наречен от изданието Юсеф. Той е настанен в бежански лагер в Югоизточна България.

Юсеф е шокиран от липсата на най-необходимата медицинска помощ, недостига на храна и разпадащите се стари сгради, в които в една стая са настанени до десет семейства, а живеещите в десет стаи могат да използват само една течаща тоалетна.

Юсеф е един от хилядите сирийски бежанци в България, най-бедната страна в ЕС. Десетки бежанци преминават границата на страната с Турция всеки ден. От началото на годината до момента са пристигнали около 10 000 бежанци, две трети от които са от Сирия. Броят им е 7 пъти по-голям в сравнение с миналата година, а подготвените съоръжения стигат само за половината от тях.

Напливът на бежанци от Сирия завари българското правителство неподготвено. Затова то бърза да построи нови центрове и да подобри окаяното състояние на съществуващите. Правителството вече поиска финансова помощ от ЕС, Червения кръст и други организации.

Освен това вече е започнал строежът на 33-километрова ограда в района на Елхово, близо до границата с Турция. Според правителството идеята на оградата, изграждането на която струва 3 млн. евро, е да пренасочва бежанците към контролно-пропусквателните пунктове.

Върховният комисариат на ООН за бежанците обаче е категоричен, че подобни мерки са по-скоро вредни, тъй като може да подтикнат бежанците към по-опасни начини да пресекат границата или да станат по-зависими от трафикантите.

Издигането на стена е само една от предприетите от правителството мерки. Министерството на вътрешните работи е изпратило и няколко хиляди полицаи, които да патрулират по българо-турската граница. Властта планира да построи и центрове за настаняване от затворен тип, които на практика са затвори за имигранти. Освен това през последните седмици България върна стотици нелегални имигранти, идващи от Сирия, което беше силно критикувано от страна на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Бежанската вълна стана причина и за разпалване на ксенофобията в едно по традиция толерантно общество. На 9 ноември скинар преби български мюсюлманин, обърквайки го за сирийски бежанец. Малко преди това 20-годишна продавачка в магазин беше намушкана в центъра на София. Нападателят – алжирски имигрант, беше задържан, а случилото се беше увенчано и от протести на националисти.

Крайнодесните партии са във възход. Според проучване на „Алфа Рисърч“ 83% от българите са на мнение, че напливът на бежанци представлява опасност за националната сигурност.

Подкрепата на ултранационалистическата партия „Атака“, която има 23 депутати в парламента, се е увеличила двойно през последните два месеца. На 9 ноември пък беше учредена нова националистическа партия, която има намерението да прочисти страната от имигрантите. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови