The Economist: Бежанците в България са кошмар за всички

Вероника Шербанова Последна промяна на 29 ноември 2013 в 12:22 4311 7

Бежанци
Бежанци

Напливът на бежанци от Сирия е кошмар за всички – както за българското правителство, така и за самите бежанци, които се оплакват от условията, при които живеят в България.

„Това е истински кошмар, искам да се върна в Сирия“, обяснява пред The Economist един от бежанците в България, наречен от изданието Юсеф. Той е настанен в бежански лагер в Югоизточна България.

Юсеф е шокиран от липсата на най-необходимата медицинска помощ, недостига на храна и разпадащите се стари сгради, в които в една стая са настанени до десет семейства, а живеещите в десет стаи могат да използват само една течаща тоалетна.

Юсеф е един от хилядите сирийски бежанци в България, най-бедната страна в ЕС. Десетки бежанци преминават границата на страната с Турция всеки ден. От началото на годината до момента са пристигнали около 10 000 бежанци, две трети от които са от Сирия. Броят им е 7 пъти по-голям в сравнение с миналата година, а подготвените съоръжения стигат само за половината от тях.

Напливът на бежанци от Сирия завари българското правителство неподготвено. Затова то бърза да построи нови центрове и да подобри окаяното състояние на съществуващите. Правителството вече поиска финансова помощ от ЕС, Червения кръст и други организации.

Освен това вече е започнал строежът на 33-километрова ограда в района на Елхово, близо до границата с Турция. Според правителството идеята на оградата, изграждането на която струва 3 млн. евро, е да пренасочва бежанците към контролно-пропусквателните пунктове.

Върховният комисариат на ООН за бежанците обаче е категоричен, че подобни мерки са по-скоро вредни, тъй като може да подтикнат бежанците към по-опасни начини да пресекат границата или да станат по-зависими от трафикантите.

Издигането на стена е само една от предприетите от правителството мерки. Министерството на вътрешните работи е изпратило и няколко хиляди полицаи, които да патрулират по българо-турската граница. Властта планира да построи и центрове за настаняване от затворен тип, които на практика са затвори за имигранти. Освен това през последните седмици България върна стотици нелегални имигранти, идващи от Сирия, което беше силно критикувано от страна на Върховния комисариат на ООН за бежанците.

Бежанската вълна стана причина и за разпалване на ксенофобията в едно по традиция толерантно общество. На 9 ноември скинар преби български мюсюлманин, обърквайки го за сирийски бежанец. Малко преди това 20-годишна продавачка в магазин беше намушкана в центъра на София. Нападателят – алжирски имигрант, беше задържан, а случилото се беше увенчано и от протести на националисти.

Крайнодесните партии са във възход. Според проучване на „Алфа Рисърч“ 83% от българите са на мнение, че напливът на бежанци представлява опасност за националната сигурност.

Подкрепата на ултранационалистическата партия „Атака“, която има 23 депутати в парламента, се е увеличила двойно през последните два месеца. На 9 ноември пък беше учредена нова националистическа партия, която има намерението да прочисти страната от имигрантите. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

30.11 2013 в 03:10

Йовчев преди къде работеше? В ДАНС, после стана съветник на Плевнелиев по сигурността и в началото на годината напусна. Тези факти навеждат на мисълта че му е било ясно какво се случва. И все си мисля че чакаха да влязат нелегалните за да имат основание да поискат помощ от ЕС.

29.11 2013 в 22:38

Ето какво ги е заблудило - чули са ЧАЛГА и че управлява мюсулнан-национал-социалистическа коалиция.
Помисли са че ще ходят в ИСЛЯМСКА страна, която е в ЕС.
Сега обаче видяха прочутото "БЪЛГАРСКО ГОСТОПРИЕМСТВО" и че България е страна от 3-тия свят.

29.11 2013 в 20:45

"Върховният комисариат на ООН за бежанците обаче е категоричен, че подобни мерки са по-скоро вредни" ???
Тоя защо не каже на американците да освободят границата си с Мексио? Или на Израел да махне барикадите от палестинската граница. И защо по дяволите не емигрират и в другите европейски страни. За наплив от бежанци в Гърция например не съм чул нищо!

29.11 2013 в 19:08

Тия не са никакви "бежанци", а нелегални емигранкти, минаващи транзит през Турция и България, и опитващи се да се доберат незаконно до Западна Европа. Сирия няма обща граница с България, нито пък там живеят негри.

29.11 2013 в 19:06

Т'ва не е 5 звезден хотел. Ако искат топ обслужване трябва да се плеснат пачките ЕВРА на масата.

29.11 2013 в 18:17

"Напливът на бежанци от Сирия завари българското правителство неподготвено."
Да, дори първият сняг ни завари неподготвени.

29.11 2013 в 15:30

Бежанците са се поизлъгали, че след като България е в ЕС, е европейска страна.
Може да са чували и за прочутото "БЪЛГАРСКО ГОСТОПРИЕМСТВО" и пак са останали излъгани.

Обаче най-излъгани са останали тези бежанци, които са мислили че след като ЧАЛГАТА (най-слушаната музика) е почти като тяхната музика и оправлява Мюсулман-Национал-Цоциалистическа коалиция, то България е мюсулманска страна.
Подлъгали са се хората че БГ е ислямска страна в ЕС, както изглежна на пръв поглед от страни.
Да, да... Ама НЕ!!!!