Българите възхитени от Путин. Или новите методи на руската пропаганда

Георги А. Ангелов 21 юни 2021 в 14:22 18550 5

По нова стратегия за пропаганда работи руската държавна медийна група “Россия сегодня” ("Русия днес") от няколко месеца. В поредица от материали се представя “мнението на българите”, базирано не на социологически проучвания или публикации, а… на коментари на неизвестни потребители в български сайтове.

Материалите първо се публикуват от ИНОСМИ.РУ, след това от агенциите РИА Новости и Sputnik, след което се мултиплицират от безброй руски информационния агенции и сайтове. Някои от публикациите се превеждат и от български медии, често с русофилски уклон. Тази стратегия за представянето на мнението на единични коментатори (възможно подставени) за нагласите на цял народ в полза на руската външна политика не е насочена само към България, а и към САЩ, Китай, Великобритания, Франция, Япония и т.н. Неясно защо, на “българите” е отделено толкова голямо внимание.

“Най-добрите” коментатори имат шанса да ги прочетат в предаването на Дмитрий Кисельов по държавния канал “Россия -1” “Вести недели”. Той, между другото, е директор на цялата държавна медийна група “Россия сегодня”, която включва гореспоменатите сайтове и е наричан “Главния пропагандист на Кремъл. Кисельов е в санкционния списък на ЕС заради пропагандата му покрай анексирането на Крим.

“Другите изглеждат некомпетентни: българите се възхитиха от изявата на Путин”

Това е заглавие на РИА “Новости”, която “отразява общественото мнение” в България след срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън на 18 юни. По изглежда утвърдената методика първата публикация е в ИНОСМИ.РУ, което е издание, занимаващо се с мониторинг на чуждата преса със заглавие “Байдън: Путин се опасява да не бъде обкръжен и свален”. Това е оригиналното заглавието на материал в българския “Дневник”. ИНОСМИ.РУ резюмира материала на "Дневник" в 7 реда, а целият останал материал е съсредоточен върху коментарите под статията. Сред тях има положителни към Путин, така и отрицателни коментари и всички са публикувани с потребителските имена на публикувалите ги от форума. В публикацията на РИА Новости отрицателните коментари са изпаднали, както и никовете на коментаторите. От тук “новината” за “възхитените българи” поема своя път през новинарския агрегатор на Yandex и десетки други сайтове.

Пропаганда за вътрешна употреба

Журналистът от руската секция на BBC Андрей Захаров има обяснение за целта на стратегията. Той е автор на първите изследвания за петербургската фабрика за тролове и за кражбите на най-близкия кръг на Путин. “Тези новини се създават и се подават на Yandex (еквивалентът на Google в Русия бел. авт.). Другите медии, които ги използват, често изпускат подробности (като това, че цитатите са на анонимни коментатори - бел. авт). Главната цел е да се създаде обществено мнение, че лошите президенти и премиери на западните страни не обичат Русия, но обикновените хора - те се възхищават на Русия и Путин.

"Има и по-сложна конструкция - в Кремъл има хора, които смятат, че обикновените хора на Запад са за Русия и РИА Новости създава този паралелен свят”, каза Захаров пред предаването Fake News на независимата телевизия "Дождь".

Захаров смята, че тези “новини” работят във вътрешен план и хората, неразполагащи с навици за критическо мислене и медийна грамотност, наистина мислят, че обикновените китайци, българи и т.н. харесват Путин. Той направи паралел с печата от съветски времена, когато “прогресивната общественост” на Запад винаги беше против “западните капиталисти и империалисти” в заглавията. Захаров, който е живял в България, обърна внимание, че за разлика от другите страни у нас не е трудно да се намерят русофили поради историческите връзки на двете държави, но обясни и че техните коментари, които се използват за пропагандна цел, са малка част от всички останали мнения.

На Хитлер му избиха зъбите

Проверка на OFFNews показа, че за последните два месеца публикациите в РИА Новости, съдържащи “българите” в заглавие, са около 20. “Българите заподозряха НАТО, че се подготвя да нападне Русия”, гласи заглавие на РИА Новости от 26 май. Материалът е базиран върху коментари под анкета на fakti.bg: “Защо НАТО провежда мащабни учения в Източна Европа?” 52% от гласувалите са кликнали на “НАТО се готви да нападне Русия”. Материалите на РИА Новости обаче са базирани изцяло на коментарите на потребителите под анкетата. Докато в първоизточника ИНОСМИ.РУ, който е сайт, превеждащ материали от чуждата преса, има немалко преведени мнения, че НАТО няма да напада Русия, в материала на РИА Новости те са изпаднали, както и в производните на тях.

Друго заглавие на РИА Новости от 21 май е: "На Хитлер вече му избиха зъбите: Българите оцениха думите на Путин за защитата на Русия". То е написано върху коментарите под публикация на dnes.dir.bg със заглавие “Путин: Русия ще избие зъбите на всеки, който се опита да отхапе нещо от нея”. Заглавието е базирано на коментар, гласящ: “От историята знаем за избитите зъби на Наполеон и Хитлер”. Авторът, върху чийто коментар е сложено заглавието, не е посочен в публикацията. Проверката показа, че автор на коментара е потребителят “Допълнение”, който не е регистриран във форума и може да е платен трол или пък не, но във всички случаи той остава анонимен. 

Тезата на Захаров намира своето обяснение и в материалите, използващи като обобщение и коментиращите публикации от другите нации и на езици от цял свят. Те всички са изработени по една “матрица".

Ето само още едно заглавие от РИА Новости от 17 юни срещата с Байдън: “Путин си остава Путин”. Японците признаха Русия за велика държава."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3015

5

rambaldievskievich

22.06 2021 в 11:12

А бе, Керпеден! Какво имаш у вас от Русия бе, русофилчо?

1806

4

Nick Ivanov

22.06 2021 в 10:38

Аз засега виждам само западна, и то пошла пропаганда. То не бяха отравяния, хлорни атаки, кибер атаки, намеси в нам какви си избори, арести на пишман опозиционери и пр. дивотии, на които и бездомната котка пред входа не вярва. И на всички тия медии и медийки не им хрумва да питат родните властници, защо търчат с ибриците да пригласят на американските санкции, след като Българската Конституция и законите на ЕС не признават авансово ограничаване/лишаване от права, особено без легитимно решение на съда?

3015

2

rambaldievskievich

22.06 2021 в 10:01

"Путин си остава Путин" (разбирай "Путьо си остава "Путьо").

2006

1

Севдалин Димов

21.06 2021 в 15:18

Не знам кои къде какво пише за българите, но истината е че за да разбереш Русия и политиката на нейния лидер не трябва да учиш английски,немски или друг език. Всичко и така е разбираемо. Не разбирам само Българските политици на къде ни водят вече 30 години.Резултата е очевиден-последно място в Европа по всички показатели и едно първо-демографска катастрофа. Е сега можете да продължавате да философствате
кой какво и къде го пише за българите и какво си мислят за Русия, за Путин,за Байдън и ако искате за Меркел. Фактите са такива.