Политолози към Станишев и Местан: Какво чакате, щом победата Ви е гарантирана?

OFFNews 27 юли 2013 в 18:53 17180 28

Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.
Кой ще влезе в парламента при предсрочни избори.

Димитър Вацов, Милена Якимова*

„Сова Харис” излезе с резултати от представително електорално изследване (тук не става ясно дали авторите на изследването или журналистите го наричат с това име), според което, ако изборите бяха сега, БСП печели с 19.3 %, ГЕРБ е втора сила с 16.9 %, ДПС – трета с 7.8 %, новият Демократичен реформаторски блок (ДРБ) е около границата с почти 4 %, малко под границата се колебаят Атака и НФСБ. Резултатите на Сова Харис са доста щедри към управляващите. Толкова щедри, че БСП и ДПС би трябвало незабавно да подадат оставка и да отидат на експресни избори. Простата калкулация показва, че те биха спечелили значително по-убедително мнозинство в парламента от настоящото: БСП-ДПС ще имат общо 27.1 %. Какво ще имат срещу себе си?

Ако ДРБ не влезе, те ще имат съкрушително мнозинство спрямо ГЕРБ (27.1 : 16.9 %) и ще са напълно независими от националистите – все едно дали те ще са вън или вътре в парламента.

Ако ДРБ влезе, а националистическите формации - не, мнозинството пак е решително (27.1 : 20.9 % или след приспадане на гласовете на невлезли партии и негласували близо 57% спрямо 43%).

Ако влезе ДРБ и също така влезе едната националистическа формация (с резултат от около 4 %), мнозинството пак е напълно достатъчно и БСП-ДПС ще са независими от националистите, които, макар сега да „помагат”, могат всеки момент да заиграят двойна игра, а и са нелицеприятни в европейски контекст. Защото БСП-ДПС ще имат 27.1 % срещу около 25 % за всички останали (ГЕРБ-ДРБ-националисти).

Ако влязат ДРБ и двете националистически формации, възпроизвежда се настоящото статукво, при което националистите математически са балансьор в парламента, а реално дават подкрепа на правителството. При този вариант обаче има една съществена разлика: коалицията БСП-ДПС е преминала през нови избори – и въпреки че в момента тяхната легитимност е публично срината, все пак всички критици, сред които сме и ние, ще трябва да замлъкнем, защото изборите са висшият демократичен тест за легитимност.

Удивителното е, че при данните на „Сова Харис” БСП-ДПС нямат губещ вариант.

Тогава питам:

Господа Станишев, Местан и Орешарски,

Какво чакате, щом победата Ви е гарантирана?

Дежурният отговор, че интересите на държавата не позволяват това и всъщност БСП и ДПС се жертват за националните интереси, не върши работа. Защото при сегашната политическа криза по-лесно е да се преглътне похарчването на 21 милиона (толкова са разходите от бюджета за изборите от 12 май т.г.) за избори, отколкото дълг от 1 милиард в ръцете на правителство, избрано с гласовете на 1/5 от българите и допълнително загубило доверие след това. 20 милиона не са висока цена за възръщането на доверието в институциите и за съживяването на легитимността на държавната власт.

Елементарната логика и простата математика работят във ваша полза.

Или може би не вярвате на данните на „Сова Харис”? Защо?

______________________________________

*Димитър Вацов е доцент по политическа философия в НБУ, главен редактор на сп. Критика и хуманизъм; Милена Якимова е доцент по социология в СУ, член на редколегията на сп. Критика и хуманизъм.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!