Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Хампарцумян: Сключените договори с КТБ не се развалят с наредба

01 май 2013 в 11:38 4088 4

Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. Снимка: Булфото
Левон Хампарцумян, главен изпълнителен директор и председател на Управителния съвет на „УниКредит Булбанк“. Снимка: Булфото

„С една Наредба не могат да се анулират търговски договори между държавни дружества и банката, в която те държат парите си“. Това заяви председателят на Асоциацията на търговските банки Левон Хампарцумян в интервю за Дарик.

„Тези пари в момента са под силата на някакви търговски договори - те могат да са краткосрочни, дългосрочни, т.е. в един момент ще има и някакъв преходен период. Не вярвам някой да иска да разваля каквото и да било предсрочно. Не виждам как някаква наредба ретроактивно ще отмени търговски договор“. Това каза Хампарцумян в отговор на въпрос дали заради новите правила може да бъде дестабилизирана банката, която, държи 54% от парите на държавните дружества (Корпоративна търговска банка на Цветан Василев – бел.ред.). И добави: „защото ако това се случи, то има последици за страната, която го е развалила предсрочно“.

На въпрос защо повечето от търговските банки сега не се интересуват от депозити на държавните предприятия, той отвърна: „Аз знам ние защо понякога не участваме в такива търгове и нямаме такива амбиции - защото правилата за обществените поръчки са доста едностранно написани и примерно смятаме, че не си струва усилията“. Шефът на АТБ не поясни какво има предвид под „едностранно написани“ обществени поръчки.

Хампарцумян отказа да коментира дали е редно над 50% от парите на държавните дружества да са съсредоточени в една банка. Той все пак посочи, че в общия случай акционерите прилагат предпазна мярка и диверсифицират портфейла си: „Вижте какво, може да сте в прекрасни отношения, да си вярвате много, да си имате много добър бизнес, но аз ви казвам да не си държите всички яйца в една кошница, затова ще ги държите в три банки, пет банки и т.н. Това нещо, между другото, маха и тези вечни съмнения за някакви преференции политически, защото ще създаде като че ли по-ясни условия кой къде седи, защо седи и какво се случва“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!