Quantcast

Галъп: Българите са против бърза писта за Скопие към ЕС, искат първо да спазят договора си с нас

OFFNews Последна промяна на 13 ноември 2020 в 12:14 3135 1

Българските граждани подкрепят приемането на Северна Македония в Европейския съюз, но категорично искат първо Скопие да изпълнява договора с нашата страна. 

Това показва кратко изследване на „Галъп интернешънъл болкан“, проведено сред 808 пълнолетни българи с пряко интервю „лице в лице“ между 29 октомври и 6 ноември. 

Респондентите избират кое от следните две е по-близо до тяхното лично мнение: „Най-важно е Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, дори и да не са съвсем уредени нейните отношения с България“ или „Най-важно е да бъдат уредени отношенията на Република Северна Македония с България, а не е толкова важно дали Република Северна Македония ще стане член на Европейския съюз“.

Първото избират 5,8%, второто 57,9%. Немалък дял, 36,3%, признават, че не могат да преценят – това е очаквано заради по-сложния характер на темата, коментират социолозите. 

По въпроса трябва ли Македония да е член на ЕС само 6,1% държат България да не подкрепя близката си република при никакви условия.

Безусловна подкрепа за членство в ЕС дават само 8%. Чувствително мнозинство от 51,1% избира опцията „България трябва да подкрепи Република Северна Македония да стане член на Европейския съюз, само при условие че Република Северна Македония бързо изпълнява договора, който има с България“.

И по двата индикатора, електоратите на всички основни партии са на практика на едно мнение. Известно изключение е този на ДПС, където най-осезаем е делът на онези, които се затрудняват да отговорят. Подобна е картината и сред дистанцираните от политиката българи. Но и в тези две групи, „бързата писта“ за Скопие се споменава съвсем рядко в отговорите, за сметка на ясните условия. 

Най-младите групи не са особено запознати с темата. Другите демографски фактори по-скоро повлияват слабо. Явно става дума за консенсусна тема.

----------------------------------------------------

Данните са част от ежемесечната независима изследователска програма. Изследването е проведено между 29 октомври и 06 ноември 2020 г. сред 808 души по метода „лице в лице“. Извадката е представителна за пълнолетното население на страната. Максималното стандартно отклонение е ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4908

1

zuljin

13.11 2020 в 12:51

На фона на Македония ние сме крепостни селяни собственост на Шиши... Това им носи доста преднина и в един момент все ще ни изиграят.