Анализ на Stratfor: Кои са капаните пред революцията в Украйна

Георги Савчев 10 декември 2013 в 19:48 6160 1

Протестът в Киев. Снимка: Тихомира Методиева / Булфото
Протестът в Киев. Снимка: Тихомира Методиева / Булфото

С предложението си за преговори с тримата лидери на опозицията в Украйна президентът Виктор Янукович се опитва да използва разногласията между тях в своя полза. В момента за лидерите на опозицията е изключително трудно да постигнат обща позиция за преговорите с Янукович. Това се посочва в анализ на частната разузнавателна компания Stratfor.

Кои са лидерите на опозицията? Бившият боксьор Виталий Кличко, който има тесни връзки с правителството на Германия. Арсений Яценюк – председател на парламентарната фракция на партията на бившия премиер Юлия Тимошенко, която е в затвора. Третият лидер на опозицията е националистът Олег Тягнибок, прозападен политик, но често обвиняван в антисемитизъм и реакционерство.

В редиците на опозицията все още не е решен един от най-важните въпроси: дали да настояват за провеждане на нови избори, пише в анализа на Stratfor.

Експертите на разузнавателната компания са категорични, че всяка успешна революция обикновено е сплотена около една силна личност. Дори и при мащабни протести революцията може да не успее, ако не е предвождана от силни личности.

Един от най-актуалните примери са протестите през 2011-2012 г. в Русия, които не излъчиха силен лидер и главните фигури бяха твърде разнолики: комунисти, националисти, ксенофоби, либерални демократи и много други. Тогава Кремъл се възползва много успешно от разногласията в редиците на опозицията.

Според Stratfor, ключова геостратегическа роля в съревнованието между САЩ и Русия за бъдещето на Украйна всъщност има Германия. През изминалите години Германия се стремеше да има баланс в политическата обстановка в Украйна, тъй като Русия е основен енергиен партньор на Берлин. Но тесните връзки на Германия с Кличко вече повдигат въпроси за това има ли нова визия Берлин за бъдещето на Украйна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови