Властта в Украйна лъже - барикадите не са разрушени (на живо от протеста)

Вероника Шербанова 10 декември 2013 в 12:50 8348 47

Барикадите на протестиращите в Киев, Снимка: Тихомира Методиева - Тихича
Барикадите на протестиращите в Киев, Снимка: Тихомира Методиева - Тихича

 

С изключение на Площада на независимостта, в момента блокадите на всички улици в центъра на Киев са разрушени. Това съобщи говорителят на главното управление на Министерството на вътрешните работи на Украйна в Киев Олга Билик.

Двама полицаи са били ранени по време на разчистването на барикадите. Няма сигнали за ранени протестиращи, няма и задържани, допълва Билик.

„Всичко премина спокойно. Гражданите в крайна сметка ни послушаха и бяха спокойни, като изключим няколко агресивно настроени демонстранти, които се опитаха да провокират“, посочи тя.

Олга Билик е категорична и че не е имало сериозни сблъсъци между полицаи и протестиращи и не се е стигнало до бой с журналисти. Имаше сблъсък само при разрушаването на една от барикадите, каза тя.

Спокойна вечер, в която са били разрушени всички барикади в центъра на Киев, с изключение на Площада на независимостта, видяха и редица руски медии.

Украинската полиция разруши всички барикади на протестиращите в центъра Киев, пише Руската служба на Би Би Си.

Милицията, вътрешните войски и спецчастите „Беркут“ отблъснаха протестиращите от всички заемани от тях улици в правителствения квартал с изключение на Площада на независимостта. Барикадите и палатките на площада остават незасегнати, но милицията се приближава все повече към тях, обяснява изданието.

Притиснати от органите на реда, демонстрантите са се отправили към Площада на независимостта. Според изданието по време на вчерашния протест е имало и опит за провокация.

Демонстрантите в сградата на кметството очакваха щурм от страна на полицията. Малко след полунощ в сградата беше изключено осветлението, но се оказа, че това е дело на провокатор, който по-късно беше хванат, посочва кореспондентът на Би Би Си Олга Ившина.

РИА Новости също предава, че през изминалата нощ са разчистени всички барикади е центъра на Киев с изключение на Площада на независимостта, като се позовава на украинския „5 канал“.

Бутнати са барикадите до администрацията на президента, както и на други централни улици. Протестиращите бяха изтласкани към Площада на независимостта, допълва изданието.

Според РИА Новости сред демонстрантите също е имало провокатори, които са използвали сълзотворен газ срещу полицаите. Пострадали са между 4 и 10 протестиращи и двама полицаи, уточняват от изданието.

В същото време Тихомира Методиева-Тихича, която се намира в Киев и следи събитията там, ни съобщи, че са разрушени само две от барикадите на протестиращите, като и двете се намират далече от Площада на независимостта.

„Барикадите, която разбиха Беркут вечерта, се намираха далече от площада и затова трудно можеше да бъде удържани. Сменяха се доброволците, за да ги охраняват, като бяха водени от депутати покрай частите на милицията. Отдалечеността на двете крайни барикади беше около 20 минути пеша от площада“, посочи тя.

„Това в никакъв случай не са последните барикади, както грешно пишат някои сайтове. Това са само две от крайните. Площадът е защитен отвсякъде“, категорична е Тихомира Методиева.

Площадът не е превзет, както написаха някои злеинформирани или зленастроени по отношение на проевропейската политика на Украйна сайтове. Хората пеят, танцуват и играят футбол там, допълва Тихича.

Ситуацията в Киев можете да следите чрез стрийма. 

Live streaming video by Ustream

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!