Украинското настъпление. Shaping the battlefield*

Иван Орлинов 22 юни 2023 в 09:38 14775 3

* Според схващанията на НАТО, досегашната фаза на настъпателните действия на украинската страна се отнася към Shaping the battlefield („Подготовката на бойното поле“) и по съдържание се изразява във воденето на разузнаване с бой, но в оперативен мащаб.

Тази фаза цели доразкриването на отбраната на противника; проверката от наземните сили на разузнавателните данни за противника; установяването на уязвимите участъци и на устойчивостта на противниковите войски; на управлението и на системата за логистичното им осигуряване; изясняването на състоянието на резервите на противника, на замисъла и на способите за тяхното използване.

Но най-важната цел при сегашната фаза на украинското настъплението е да бъде провокирано руското командване да реагира на провежданите по целия фронт настъпателните действия. Да бъде принудено да развърне част от руските резерви за усилване на някои от застрашените участъци. Със замисъла главните украински сили да бъдат задействани по-късно по направления, в които руските резерви не биха могли да противодействат своевременно.

При класическия вариант на стратегическо настъпление, условията за пробив на противниковата отбрана предполагат трикратно превъзходство в численост на настъпващите и изискват решителното подавяне на артилерията на отбраняващите се и завоюване на господство във въздуха.

Освен това е необходимо да бъде изолиран участъкът за пробив за недопускане подхода на резерви и за нарушаване на системата за логистично осигуряване на противника.

Украинското настъпление се развива без изразено числено превъзходство над отбраняващата се групировка на противника и в условията на превъзходство на руската щурмова авиация и на вертолетите за огнева поддръжка на всички активни направления.

Настъпващите украински бригади не са наситени достатъчно със зенитно-ракетни средства със среден обсег. Това прави ударите по настъпващите с управляеми и с неуправляеми средства, в това число с безпилотните баражиращи боеприпаси със среден обсег „Ланцет“, особено чувствителни.

За разлика от бойните действия при отбрана, мащабното използване от настъпващите украинските сили на собствените безпилотни ударни и разузнавателни апарати е затруднено поради щателно изградената от руските войски система за радиоелектронна борба и в резултат на насищането на тяхната отбрана със зенитно-ракетни средства.

Понастоящем руските вертолети за огнева поддръжка действат изключително над разположението на собствените войски. Това понижава рисковете за поразяването им от украински преносими зенитно-ракетни комплекси, а самите вертолети обстрелват украински бронирани средства с управляеми ракетни оръжия от дистанция 3-5 километра и повече.

От развърнатата в района на Бердянск вертолетна база за подскок, руските ударни вертолети могат за кратки срокове да бъдат задействани по всички направления, в които се очертава активност на украински бронетанкови подразделения.

Досегашните боеве не свидетелстват, че украинската артилерия е успяла да завоюва огнево превъзходство на основните направления за настъпление.

Без завоюване на огнево превъзходство и без неутрализиране на руското господство във въздуха, засега настъпващите украински сили срещат проблеми с разминирането на полосите за изнасяне, за развръщане и за преминаване в атака. Защото мащабните и масови руски минно-взривни заграждения са обвързани със системата за артилерийско поразяване и се прострелват прицелно за недопускане устройването на проходи.

Настъпателните действия на украинските въоръжени сили се разгръщат по цялото протежение на линията на съприкосновение с изключение на югозападната част на Херсонското направлението, където поради взривяването на Каховското водохранилище, форсирането на Днепър в момента не е възможно.

Фронтът има изразено подковообразна форма, като украинските войски настъпват от вътрешната периферия, а руските войски се отбраняват по външните контури.

За украинските резерви, които са разположени във вътрешната част на тази конфигурация, в района на Днепро, Полтава, Лозово е значително по-лесно да бъдат задействани в който и да било участък на фронта защото прехвърлянето им се извършва по вътрешни радиални маршрути. Докато руските резерви трябва да използват значително по-дълги направления по външния периметър на фронта. А в някои случаи може да се наложи дори прехвърлянето на резерви да става и през територията на Крим.

Върху темповете за маньовър на войските влияят и много други фактори, но посочената конфигурация на фронта има ключово значение при планирането и при бойното използване на резервите.

Възможността за по-бърз и внезапен маньовър със собствените оперативни и стратегически резерви дава много сериозно преимущество пред противника. Особено, когато противникът провежда стратегическа отбранителна операция.

И докато руското командване се стреми да съкрати линията на фронта в участъци, където би се наложило да маневрира със своите резерви, то украинското командване предприема действия за разширяване на участъците, където бойните действия са активни.

Взривяването на Каховското водохранилище от руска страна беше подчинено именно на тази цел – да бъде съкратена значително линията на фронта и да бъде намалено времето за маньовър на руските резервите. Още повече, за времето докато трае разлива на Днепър, целият югозападен участък на фронта ще бъде пасивен, което позволява планираните за използване тук руски резерви, да бъдат прехвърлени още сега на фронта в Запорожие.

Руската отбрана е напълно изградена и оборудвана в инженерно отношение.

Първата линия на отбраната е с дълбочина 5-8 километра. Тя е защитена от полоса за осигуряване с масови минни полета и предварително планирани площи за поразяване от артилерията. Линията е напълно оборудвана в инженерно отношение с дълговременни огневи съоръжения и с развърната система от окопи и траншеи.

След първата, на отстояние 5-10 километра следва втората линия на отбраната, също оборудвана напълно в инженерно отношение и с минни полета, прикриващи основните отбранителни райони.

Първата и втората линия на отбраната образуват главен отбранителен рубеж с обща дълбочина от 25 до 35 километра.

На някои от застрашените участъци – на Запорожкото направление е оборудвана и трета линия на отбраната.

Построението на отбранителните съоръжения на руските войски предвижда воденето на активна отбрана с възможности за отход на следващи отбранителни рубежи или за провеждане на контраатаки.

Още на 6-ти юни министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че дългоочакваното украинско настъпление е започнало. Според него, от 4-ти юни настъпателни действия на Въоръжените сили на Украйна са отбелязани на седем направления, основни от които се явяват Бахмутското, Южно Донецкото и Запорожкото. Тези направления имат основен вектор – настъпление към крайбрежието на Азовско море за разсичане на сухопътния коридор от територията на Русия към Крим.

Оперативната обстановка е динамична и рязко променяща се.

Към настоящия момент украинските сили търсят слаби участъци в руската отбрана, където да бъдат задействани стратегическите резерви. В тези настъпателни действия участват основно съединенията, които и досега са воювали на предния край.

От общо подготвените и заделени за контранастъплението 10 – 12 бригади на Въоръжените сили на Украйна, в боевете досега бяха въведени 3-4. И независимо, че те понесоха загуби от повече от 70 единици бронетехника, в това число няколко танка Леопард 2 А4, използвани за разминиране с минни тралове, това не означава, че украинските резерви са изчерпани. Тяхното основно ядро – тежките бронетанкови бригади и ударните бригади, все още не са въведени в бой.

Понастоящем основният рубеж на руската отбрана не е пробит от украинските войски в нито един участък на фронта.

След първоначалната динамика, понастоящем темповете за напредване на украинските войски спадат и в много случаи те са подложени на контраатаки от второешелонните подразделения и части на руските войски:

На направлението Купянск – Сватово украинските войски отразяват контраатака в района на Лиман Перший.

На направлението Словянск – Бахмут, активни боеве се водят в Билохоривка.

Украинските войски продължават активни действия срещу северния и срещу южния фланг на руската отбрана в района на Бахмут.

На направлението Донецк – Авдеевка руските войски контраатакуват в района на Первомайске.

На Запорожкия участък на фронта се наблюдава известна пауза за прегрупиране и от двете страни, но с активни артилерийски обстрели.

На наводнения участък от фронта югозападно от Херсон действат отделни диверсионно-разузнавателни подразделения.

В перспектива на следващите две-три седмици не следва да се очакват значителни пробиви от страна на първоешелонните съединения на Украйна в най-важната – в Южната оперативна зона.

Най-съществен резултат от досегашните бойни действия е, че украинските войски водят активни настъпателни действия по линията на съприкосновение по цялата дължина на фронта и на места пробиха полосата за осигуряване и частично - първата линия на руската отбрана.

Дори с цената на въвеждане на оперативни резерви, руските войски се стремят да не допуснат излизането на настъпващите украински сили пред главния рубеж на отбраната.

Показателна в това отношение е обстановката на Бердянското направление: Тук украинските войски не успяха от движение да излязат пред главния отбранителен рубеж. Но това беше постигнато защото руското командване въведе в полосата за осигуряване подразделения от две свежи съединения, които предварително бяха планирани за оперативен резерв на направлението.

А това означава, че когато възникнат боеве на главния рубеж на отбраната, руското командване няма да разполага с предварително планирания „комплект“ сили и средства за отразяване на настъплението.

Подобно развитие се наблюдава и на някои участъци на Запорожкото направление. Това очертава стремеж на украинското командване да разширява зоните на активни действия, докато възможностите за реакция от руска страна са пряко зависими от наличните резерви.

Използването на резервите ще бъде от ключово значение през следващия период. Руското командване е изправено пред дилемата дали да изчака къде ще се очертае главното направление на украинското настъпление и едва тогава да маневрира с резервите. Или поради удължените маршрути за развръщане на резервите да реагира преди това - на основата на предположения къде украинските войски ще съсредоточат своите усилия.

По-краткият радиус на маньовъра със стратегическите и с оперативните резерви дава определени преимущества на украинската страна да държи инициативата в свои ръце.

В украинските експертни среди се очертава схващането, че настъплението ще се развива поетапно без робуване на фиксирани сбити срокове и без мащабни щурмови действия в условията на неподавена в огнево отношение отбрана.

Най-съществена слабост на руската отбрана на най-важното – на Южното направление е, че тя опира на крайбрежието на Азовско море и има незначителна в оперативно отношение дълбочина от 120-150 километра. А такива ключови за устойчивостта на отбраната възли на съпротива като района на Мелитопол отстоят на по-малко от 90 километра от предния край.

Това, заедно с равнинната и напълно открита местност със само степна растителност предоставя оптимални възможности за поразяване от украинските високоточни системи на цялата дълбочина на отбраната. Това позволява без самоцелно завоюване на територии в резултат на кървави щурмови атаки - методично и последователно да бъде унищожавана огневата система и най-важните обекти на руската отбрана. Тоест, конфигурацията на фронта в Южното направление, особеностите на релефа и на растителността ограничават до краен предел възможностите на руските войски да водят маневрена отбрана и ги превръщат в лесна цел за поразяване от украинските високоточни системи.

Съществено влияние върху украинското настъпление ще продължи да оказва отказът на западните съюзници да предоставят съвременни многоцелеви бойни самолети, на боеприпаси с голяма далекобойност за реактивните системи за залпов огън HIMARS и на достатъчно артилерийски средства и съвременна бронетанкова техника. Темповете за настъпление ще продължат да зависят пряко от своевременните и достатъчни доставки на артилерийски боеприпаси от всички калибри.

Всичко това предопределя тактиката на „внимателни и бавно“ „прогризване“ на руската отбрана, която следват украинските въоръжени сили и удължава сроковете за постигане на целите на настъплението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22548

4

dolivo

23.06 2023 в 08:04

Не подценявайте звяра

Добре , че Украйна и получава съвети от колониални сили работещи с баба Меца от много отдавна

Въпреки, че се учудиха и баба Меца и лъсна осрания задник както във военна организация, корупция в армията, и алкохолизирано тъпоумие, задачата все още е сложна, заради обемите и апетита на баба Меца към пушечно месо

Освен това, ядреното барбекю, и жестокостта и хитрините на оялата се руска мафия, не са за подценяване, още повече, че си има държава.

Печенето на баба Меца на бавен огън, е добър вариант, инак започва да нервничи и почупва пейзажа твърде бързо.

Запада и по бърза война може, но имаме икономика да крепим в параметри за удобството на съвременния човек с телефончето в ръка, така че...

Това е положението

2550

2

alfakentavur

22.06 2023 в 10:09

Голяма част от успехите на Украйна се дължат на едно просто обстоятелство. Украинците разсъждават и обмислят. Орките са си орки. Хвърлят безогледно каквото могат и имат напред и си мислят, че от 1000 години се воюва все по този начин.

1000

1

Ендевър

22.06 2023 в 10:01

Много задълбочен и обективен анализ!

 
X

Да помогнем на украинските деца!