Терористът от съседния вход

Коментар на доц. Георги Лозанов по събитията от изминалата седмица

Доц. Георги Лозанов 06 ноември 2017 в 08:15 5603 0

От Ню Йорк до Ню Йорк. От самолетите, врязали се в двете кули на Търговския център през 2001-а, до автомобила, врязал се във велоалеята през тази седмица, моделът на тероризма, конструиран в началото на века, съвсем се разпадна.

След случаите в Ница, Берлин, Лондон, Стокхолм, Париж, Барселона и пр., в които за оръжие отново са използвани превозни средства, управлявани обикновено от тъй наречените „вълци единаци”, не може да се говори за организирани действия от общ център. А още по-малко за лидери на световния тероризъм, за каквито в една или друга степен бяха признати и екзекутирани Саддам Хюсеин или Осама бин Ладен. Просто в големите градове на Западния свят някой сяда зад волана и започва да убива...

През тази седмица политологът Иван Кръстев представи в София книгата си „След Европа”, превърнала се в хит в Европа. Една от констатациите в нея е, че вече почти винаги онези, които се радикализират с „Аллах Акбар” на уста, са второ или трето поколение мигранти, гневни от отношението на европейците към тях. Това значи, че ислямът не е мотив, а алиби на терористичните актове – колкото и Ислямска държава да се опитва да си ги припише, тя най-много да е техен вдъхновител, но не и организатор. Значи и че губим основания да ги поставяме в отделна графа. Те се сближават с тези, които не са извършени с „Аллах Акбар” на уста. Според статистиката в САЩ, напремир, всеки ден умират 92 души от огнестрелни оръжия.

Разпадането на модела на тероризма като организирана отвън заплаха не е кой знае колко добра новина за Западния свят, защото му се налага да се върне към собствените си вътрешни противоречия между отделните социални групи. А и към наследените от Студената война, за които напразно се надявахме, че ще изчезнат заедно с Берлинската стена.

Сякаш в потвърждение на последното говорителката на руското външно министерство Мария Захарова пак през тази седмица заяви, че Съветската армия спасила българските евреи. Изказването ѝ заедно с това на Путин, че славянската писменост е дошла от македонската земя или на депутата Толстой, че Русия ще изкупи България, не оставя съмнение, че Кремъл е предприел хибридна атака към страната ни. Целта е с пренебрежение към независимостта ни и отричане и присвояване на историческите ни приноси Русия символно да си върне България, след като я изпусна политически. Заради пълното незачитане на фактите, всичко това щеше да звучи смешно, ако не помнехме колко страшно може да бъде.

И пак тази седмица учени излязоха на протест заради унизителна липса на пари. Той в своята самотност и безнадежност издайнически приличаше на протеста на пенсионерите, състоял се ден след това със същите искания. Аналогията подсказа, че учените у нас са докарани до състояние на пенсионери, които нямат възраст за пенсия. И тях някой друг трябва да издържа с труда си. Няма как да не е така, когато работата им е да търсят истината, а живеят в общество, където пари най-лесно се печелят с измама.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови