София - бедна и грозна: Няма Юбер, на летището таксита с 90% цигани шофьори

OFFNews 12 август 2018 в 08:01 37699 15

Известният руски опозиционер и блогър Иля Варламов публикува обширен репортаж от свое пътуване до София, в който съсипва от критики визията и градоустройството на българската столица. Ето какво му е направило впечатление у нас. Преводът е статията "Курица не птица, Болгария – не заграница" (Кокошката не е плица, България не е чужбина) е на OFFNews, със съкращения.

Вчера за първи път се оказах в българската столица. Идвал съм наблизо, но никога в София. Сега се поправям.

В съветско време страната беше доста популярна сред руските туристи. По принцип изборът "накъде да пътуваме" беше твърде ограничен. България бе едва ли не единствената възможност за достъпен курорт в чужбина. Имаше даже и служове, че страната можела да стане 16-ата република в СССР. 

Сега туристите заобикалят България отстрани. Има къде-къде по конкурентни направления. За история отиват в Италия и Гърция. За да разгледат красив град - в Прага или Будапеща. За море се предпочитат Хърватия и Черна гора. Съседите на България просто се оказаха по-конкурентоспособни.

София е достатъчно интересен град. Но за един ден престой. Да се види всичко, което си струва, е лесно, тъй като забележителностите са концентрирани в центъра на българската столица. Правите една обиколка и край - няма вече къде да ходите и какво да гледате. Градът е беден и неугледен. Краските се допълват от панелните комплекси в покрайнините, които са толкова добре познати на съветските хора.

В продължение на десетилетия Източна Европа живееше като в парник под опеката на големия съсед на изток. След краха на СИВ тези държави бяха прибрани от Европейския съюз. Но според мен никой не знаеше какво да прави с тях. Да развива туризъм? Е, това е съмнителна история. За същите пари може да се пътува в Западна Европа след отварянето на границите. Да се развива производство? Да, в България има нелошо вино, ама, да сте си го купували? Виждали ли сте го някъде? Аз на българско вино не съм попадал нито в Европа, а още по-малко в Русия. Екзотика и самобитност? Не мисля, че правите разлика между Словения и Словакия, за да различите София от Букурещ. Изобщо в Източна Европа като цяло е доста унило и скучно. Мое мнение.

Сигурен съм, че по света има много хора, които смятат София за най-прекрасното място и с удоволствие идват тук.

Както знаете, след Втората световна България бе управлявана от комунистите и до последно членуваше във Варшавския договор и бе типичен представител на социалистическия блок.

През 1989-1990 г. в България имаше кадифена революция (или по-скоро държавен преврат). Година преди отмяната на Варшавския договор страната се оттегли от контрола на Съветския съюз и се отправи на запад, макар че до 1997 г. там управляваха бившите комунистически лидери. През 2004 г. България се присъедини към НАТО, а през 2007 г. и към ЕС.

БВП на глава от населението на България по паритет на покупателната способност е 21 578 долара (по данни на МВФ) или 20 329 долара (по данни на Световната банка). Което и да гледаме, това е най-бедната страна в Европейския съюз (Румъния, Хърватия, Латвия и Гърция са по-богати). По този показател положението в България е по-добро, отколкото в Беларус и Туркменистан, но е по-лошо, отколкото в Русия или Казахстан.

През 80-те години на ХХ век населението на България почти достигна 9 милиона души, но след това неумолимо започна да намалява. Само за последните 6 години страната е загубила над 300 000 от жителите си. Към края на 2017-а населението на България се оценява на едва 7,05 милиона души.

Повечето българи живеят в столицата и големите градове. София е засегната в по-малка степен от демографската криза – видимо е, че причината затова е, че тук идват да работят много хора от провинцията.Сега населението на столицата е 1,350 милиона - повече отколкото в Нижни Новгород и по-малко от Екатерининбург.

Разходих се до покрайнините, видях как живеят циганите. Трябваше ми някаква екзотика. А циганите тука са много. Българите хич не ги харесват. "Те отиват в Европа, за да просят и навсякъде се представят за българи! Позорят ни", жалва ми се шофьора на таксито.

Но всъщност първата среща с българските цигани е много вероятно да е при пристигането на летището. Тука те не просят, както може да се предположи, а работят. 90 процента от таксиджиите на софийската аерогара са цигани. Работата е слабо платена и тежка, така че за българите не е атрактивна. Жалко е, че в София няма Юбер.  Таксито до центъра на града струва 10 долара.

България е една от малкото страни по света, в които циганите са значителна част от населението, например 5 процента. Тоест това малцинство тук е колкото в Русия са татарите и украинците взети заедно. За 280 000 души циганският език се явява роден. Отгоре на всичко циганите не са вторият по численост етнос в страната, а турците. В България на практика няма румънско малцинство.

В София по официални данни циганите са по-малко от 20 000, но местните смятат, че са поне два пъти повече.

Ромите живеят в отделни махали. Властите се опитват периодично да ги интегрират в българското общество, но засега никак не им се получава. А циганските квартали лесно се разпознават по струпания боклук.

И по бельото. Ако през цялата улица са опънати простори с бельо, значи там живеят цигани. Семействата им са големи, а момичетата започват да раждат веднага след като съзреят полово. Така до 20-годишната си възраст една млада циганка може да роди 3-4 деца. Естествено, те не ходят на детска градина. После игнорират и училището. Все пак дори и да го пратят да учи, циганчето рядко добутва след 4-и клас.

Най-големият цигански квартал е "Факултета". Неговото население още преди 10 години се е оценявало на 45 000 души. Очевидно, почти всички от тях са цигани, така че официалните данни за 20 хиляди цигани в цяла София вероятно са нереални. Поисках от шофьора да отидем там. Таксиджията неохотно се съгласи. Още не бяхме стигнали и той затвори всички врати и вдигна прозорците. Бях възмутен. Как така?! Как да снимам? На което шофьорът, възрастен огромен човек на 40 години, ми обясни, че няма как да снимам. Че циганите били много агресивни и че изобщо не можело да спираме там.

Освободих шофьора и отидох в района пеша. Като цяло често срещам напълно неоправдан страх от бедните квартали и техните обитатели. Бил съм на много опасни места, от най-опасните квартали на Буенос Айрес до африканските гета. И никога не е имало проблеми. Важно е с каква нагласа отивате. Ако отидете и възприемате хората като диви животни, тогава това се усеща и, най-вероятно, ще срещнете агресия. Трябва да отидете с усмивка, като стари приятели. Ако сте приятелски настроени, хората ще бъдат приятелски настроени към вас. В продължение на 30 минути скитах с камерата в района и никой не ме задаваше въпроси и не показваше агресия. Дори не ме изгледа накриво.

По отношение на архитектурата "Факултета" не може да се сравни с циганския лукс, който срещнах в Румъния или Молдова.

Цигани просяци в София не срещнах. Всички работят. Някои крадат, други събират метал от кофите за боклук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11610

15

Prologue

17.08 2018 в 16:36

На тоя комплексар му е много удобно да говори така за България, защото в родната му страна я има същата мизерия, дори в доста по-големи измерения, само че там за такъв коментар ще изчезне, а тук джендърчетата, като сортезо му целуват краката.
http://englishrussia.com/2018/03/28/weird-photos-from-russia-part-101-photos/

13214

14

XR4

13.08 2018 в 20:38

Квазимодо, в интерес на истината София не е перфектния град, даже е много далече от перфектен(софиянец съм), но е далеч по-добре от това което беше докато се гушкахме с руснаците(та точно руснак да ми ги обяснява тия-не нам). Пример-за 20год софийското метро се разпростря...от Люлин до Люлин...

5300

13

квазимодо

13.08 2018 в 13:35

А къде е статистиката , колко скапаняци като тебе си купиха имоти в тая гадна БЪЛГАРИЯ, по морето и къде ли не. Щото е кофти в БЪЛГАРИЯ. Да го напише някой датчанин или норвежец , айде ще се замисля, ми то вчера сваля валенките и ушанката. Пише на азбука която му е написана от българи и до вчера твърдеше че е от сталин. Бил известен блогър. Смръдлив трол.А и 5 снимки от факултето. Мизерник. Мои приятели , живеещи 23 години в Австралия , не могат да се начудя на столицата ни, харесваим. Пристига приятел от Италия от Милано и се разплаква като се движи в София. Скапания руснак да каже къде расте поне трева след като е стъпил руски ботуш. Къде занесоха култура, нрави или нещо човешко. Ще ме накара да ги намразя.

13214

10

XR4

12.08 2018 в 23:24

И ква е истината, бе Копейка?

12319

9

Чичо ви

12.08 2018 в 20:14

Ха-Ха-Ха-Ха, последният абзац кърти, братче, не'ам думи просто: " Всички цигани работят - някои крадат, други си берат жилязу..." Мани, бегай!!!

6005

7

bushe

12.08 2018 в 18:44

За да сложим край на темата, ето който може да чете-
Варламов был в числе прокремлевских купленных блоггеров, которым власти платили за публикацию определенных постов в их интернет-дневниках. В частности, за пост о поддержке Путина в третий раз баллотироваться кандидатом в президенты и о его присутствии на аэрошоу МАКС-2011 Илья якобы получил вознаграждение в размере 400 тысяч рублей.

Далее: https://uznayvse.ru/znamenitosti/biografiya-ilya-varlamov.html

7990

6

researcher

12.08 2018 в 13:35

Да го питам този разглезен московчанин няколко неща: Кой е построил Кремъл - символа на руското ;величие”. Един италианец, защото в цялата им кална империя не е имало свестен архитект. А кой е най-великият им монарх - една немкиня. Ами знае ли колко руски самолета летят за Аеофлот? Нула. Факт. А, може би, държавните им мъже се движа с лади и газки? Минете пикрай руското посолство, за да им видите автопарка. Цялото им високомерие стои на глинени крака. Без петрол и газ са нула.