Иван Костов: Демокрацията се нуждае от защитници. Не я ли браним, няма да я има

Александра Маркарян 12 април 2019 в 17:09 8036 1

Снимка Александра Маркарян/OFFNews

Благодарност към хората, с които заедно са градили демокрация и пазарна икономика и разочарование от случилото се след това в България изрази премиерът Иван Костов (1997-2001) в словото си пред над 1000 души в претъпканата концертна зала на Военния клуб в София снощи.

Там бе представена книгата му "Свидетелства за прехода (1989-1999)" от проф. Калин Янакиев - богослов и преподавател във Философския факултет на Софийския университет, и главния редактор на издателство "Сиела", писателят Захари Карабашлиев.

След тях Костов говори 10-ина минути, а речта му бе прекъсвана от ръкопляскания, с каквито бе посрещнат и с каквито бе посрещнат и краят на думите му.

Проф. Калин Янакиев

Захари Карабашлиев

Първо Костов благодари на хората, които навремето, на политическите си позиции и в администрацията, "на техните години" са направили "нещо невероятно за собствената си страна" - успели са да я извадят от "тресавището" на "икономическа катастрофа".

"Тези хора заслужават да бъдат познавани от българското общество, заслужават техният труд да бъде оценен", каза Костов и бе заглушен от аплодисменти.

Направихме го много хора - продължи Костов - правителство, парламентарна група, политически кабинети, администрация. Всички те изпълнили "невероятни по своята трудност дела", а именно от катастрофа за 2 г. да се преобразуват така нещата в страната, че ЕС да кажат, че сме изпълнили Копенхагенските критерии и можем да започнем преговори за присъединяване към Европейския съюз.

"Това означава, че тези хора наистина са направили нещо невероятно.

Българите могат да правят необикновено силни неща, стига да са вдъхновени и стига да вярват. Трябва да се вярва и трябва да се защитава тази вяра", каза Костов, който не скри болката си от случилото се в страната след това.

"Защо, след като слязох от управлението, огромната част от тези хора не защитиха това, което направиха? Защо? Защо го изоставиха? Защо това, което беше напредъкът в демократизацията в страната, в пазарната икономика, защо се отказаха от него? Защо му обърнаха гръб?

Това е за мен големият въпрос.

Защото когато човек нещо направи, той трябва да го защити, а не да се държи към него като към нещо чуждо."

Имаше моменти, в които се чувствах напълно сам - признава Костов и добавя, че моментът, в който се е оказало, че трябва да защитава "цялото това дело" само с няколко души е бил момент на безизходица: "Как да го защити човек, какво да направя? Направили са го толкова много хора!".

А каква е поуката от свидетелствата му за прехода?

"Голямата поука за мен е, че демокрацията има нужда от своите защитници, тя трябва да се брани - казва Костов и отново го прекъсват аплодисменти. - Не я ли браним, няма да я има. Голямата тайна на демокрацията и на пазарната икономика е, че ако не бъдат защитавани, престават да съществуват. Израждат се, деформират се, стават нещо съвсем друго. Става полуконсолидирана демокрация, става олигархия, стават монополи, но не става това, към което сме се стремили."

Да знаем простата истина, че не може демокрация да се "направи веднъж", а трябва непрекъснато човек да се бори за нея, че тя е "отворен проект" - съветва премиерът.

Демокрацията е нещо, което се оставя на следващите поколения. Те трябва да са готови да я дописват, да я доработват, да я усъвършенстват, да я развиват - подчерта Костов и попита: "Как ще бранят нашите деца тази демокрация, която създадохме, ако виждат, че ние самите не смеем да я браним? Как да стане това? От кого да вземат пример? От кого да почерпят сила, като виждат, че родителите са им обърнали гръб на това дело? И се питат непрекъснато „Защо това се случи?“.

Ето това е основното ми послание към вас тази вечер. Демокрацията без бранители просто изчезва. Затова трябва да има и политически сили, които да прегърнат това дело и да го приемат като абсолютно необходимо, да го разберат като истина и да го бранят, да го защитават като абсолютно задължително нещо.

Това е първото условие, трябва да има такива. Трябва така да се прави в една плуралистична демокрация.

От друга страна, обществото трябва да научи да слуша. Ако не може да води дебат, поне да се научи да чува аргументите."

Вълнувам се много, че завърших тази книга - каза на финала Костов и бе изпратен с продължили около минута ръкопляскания. Сред въпросите имаше за Македония и членството ѝ в ЕС, за Русия и хибридните атаки, за морала в политиката и за това какъв човек е сега - различен ли е от Командира, от "коравосърдечния" Иван Костов, както го наричат някои.

Да помогнем колкото можем на Македония, чака ги страшно много работа - няма да им направят този компромис да ги приемат без върховенство на закона, отговори Костов и прогнозира, че до края на годината вероятно ще започнат преговорите.

За Русия - въпрос на Стефан Тафров - отговори, че дълго време българското общество си "затваряше очите" за това, което "виждахме с тревога и анализирахме" (след края на мандата си Костов създава Лаборатория за управление на рискове към Нов български университет, която се занимава с политически анализи и прогнози).

"От една година се вижда, че НАТО се организира, за да отговори не както с центъра на Могерини, а истински, като отбрана от много тежки атаки. Трябва да се знае, че да се опиташ да отровиш, да убиеш човек без присъда е престъпление, да се опиташ да убиеш човек, пак така, неосъден, в друга държава (какъвто е случаят "Скрипал" - бел. ред.) е тероризъм", каза Костов.

Снимки: Александра Маркарян

На въпрос променил ли се е от времето, когато отговорността и достойнството "неминуемо съпътстваха периода, в който носеше отговорност за държавата", Костов три пъти отговори с "Не".

"Знаете ли, аз се радвам за всеки, който може да каже "Аз съм се развил в годините - бил съм такъв и съм станал много по-добър". Аз не мога да кажа това за себе си - от книгата се вижда, че това, което съм бил преди 20, 30 години, пак съм си това."

Въпросите към Костов продължиха до момента, в който той - не веднъж, а два пъти - помоли да свършат, защото е уморен. Всеки, който обаче иска да попита нещо един от най-мълчаливите премиери в най-новата ни история, вече може да го направи. Сайтът се казва popitaikostov.com, а създаването му обяви Захари Карабашлиев.

Раздаването на автографи продължи повече от час и половина. Снимка: издателство "Сиела"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови