Високата скорост е най-честата причина за катастрофите

Отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия

OFFNews 21 ноември 2021 в 08:08 2211 0

На 21 ноември отбелязваме Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Началото на инициативата е поставено през 1995 г. от Европейската федерация на жертвите от ПТП. 

Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" се включва в отбелязването на деня, като призовава за осъзнаване на мащабите на проблема и последствията от неразумното поведение на пътя.

До 2030 г. трябва да се постигне 50% намаление на дяла на превозните средства, които пътуват с превишена скоростта. Това е една от глобалните цели поставена от ООН по отношение на безопасността на движението по пътищата. Именно скоростта на движение е и във фокуса на събитията, които се организират в целия свят през 2021 г.

През лятото, когато се предприемат най-голям брой пътувания, съвместно с големите вериги бензиностанции, ДАБДП разпространи информационни материали за последствията от високата скорост. 

Несъобразената скорост е една от главните причини за настъпили тежки ПТП както по света, така и у нас. Увеличаването на средната скорост е пряко свързано както с вероятността от възникване на катастрофа, така и с тежестта на последствията от нея. Според изследване на Световната здравна организация всяко увеличение с 1% на средната скорост води до 4% увеличение на риска от катастрофа.

Всеки километър в скоростта на автомобила има критично значение при удар на пешеходец – 4,5 пъти е по-голяма да загине човек, ако бъде ударен от автомобил ,движещ се с 65 км/ч, отколкото при същите условия, но със скорост от 50 км/ч.

Скоростта се отразява както на времето за реакция, така и на времето, което е необходимо на превозното средство да спре. Така например при скорост от 140 км/ч, на технически изправен автомобил са нужни над 150 м спирачен път – разстояние, което се равнява на дължината на едно футболно игрище. При това само ако метеорологичните условия са добри, а реакцията на водача – мигновена.

Приблизително 1,35 милиона души в света умират всяка година заради пътнотранспортните произшествия. Между 20 и 50 милиона души по целия свят страдат от увреждания или трайни наранявания в резултат на претърпени инциденти на пътя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови