Тристранният съвет ще обсъжда осигуровките

OFFNews Последна промяна на 22 февруари 2016 в 08:13 2704 2

Промени в наредбите за пенсиониране и плащане на осигурителни вноски ще разгледа Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС). Измененията са следствие от новите условия за пенсиониране, които изискват по-висока възраст и стаж от началото на тази година, съобщава БНР.

Социалните партньори ще утвърдят с промените в редица наредби новите условия за пенсиониране, свързани с по-високия стаж и възраст за всички категории труд, и въвеждането на възраст за пенсия за служителите в силовите ведомства. Определено е и как ще се изчислява пенсията при по-ранно с една година пенсиониране, при недостигаща възраст, което също е факт от началото на годината. С промените ще се регламентира още, че от два на един месеца намалява срокът, в който следва да се отстраняват нередности, при липси, свързани с подадени документи за пенсиониране.

При заявления за отпускане на инвалидна пенсия ще отпадне задължението да се представя копие от решението на ТЕЛК.

Социалните партньори ще разгледат и законопроект на депутата Петър Славов, с който се предлага, когато работодателят реши да изплати изцяло за своя сметка осигуровки и данъци на работниците си, които по закон се плащат от тях, тези разходи да се признават от НАП и да се приспадат от данъците на фирмата. Често пъти бизнесът, за да задържи висококвалифицирани работници, поема и плаща техните осигуровки, за да увеличи разполагаемия доход . Към момента това не е забранено, но не се признава за разход на фирмата.

Валери Симеонов и група депутати предлагат моряците, плавали 10 или 15 години под български флаг и работили при условията на първа и втора категория труд, да се пенсионират по-рано при условията за съответната категория.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.02 2016 в 11:10

Предварително да си кажа, че не искам да се осигурявам за пенсия. Дайте ми възможност да избера 0лв вноска на месец, защото не вярвам в бъдещето на пенсионната система. Преди да заплачете, че няма кой да храни сегашните пенсионери ще предложа следното. Ок съм да давам сума двойна на тази, която внасям в момента и лично с парите да напазарувам храна за произволен пенсионер от моя град и да му я занеса на адрес. Тристранката може персонално да дойде и да ме надзирава да не злоупотребя.
Не става въпрос за пари тук, а за доверие - аз такова в системата нямам.

22.02 2016 в 09:20

Като начало да се договорят за премахване на МРЗ и минималните осигурителни прагове, и да оставят определянето им на пазара.
Второ, защо никой не говори за реформиране на Кодекса на труда, който е от времето на прабаба ми и не отговаря на съвременните реалности?
Пример: класът за прослужено време вреди на пазарното договоряне и генерира безработица сред по-възрастните.

Баси и десните, които пет пари не дават за пазара.