Стрелецът от "Стрелбище" бил на косъм от "елиминиране"

69-годишният мъж е бивш началник на 4-то РПУ в София е чичо на бившия шеф на НСО Тодор Коджейков

OFFNews 28 март 2016 в 08:16 5711 6

Стрелецът от

Мъжът, който повече от 20 часа държа на крак столичната полиция и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ), е можело да бъде елиминиран. Само подготовката и съобразителността на баретите го е спасила. Това стана ясно от обясненията на главния секретар на МВР Георги Костов на извънреден брифинг в понеделник сутринта. 

Бившият полицай Петър Коджейков, който е чичо на бившия шеф на НСО и сега началник на правителствения Авиоотряд 28 Тодор Коджейков, е произвел три пъти изстрели по служители на МВР. Първият път пенсионерът стрелял от терасата си по полицаите пред кооперацията му. Вторият път бил, когато спецчастите нахлули в дома му. Тогава два от изстрелите били насочени към "жизненоважни органи на екипа за задържане", стана ясно от обясненията на Костов. 

Въпросното лице е претърпяло инсулт и след това, при възстановяването, е започнал да дава отклонения, обясни главният секретар на МВР. Според него за сега не може да се определи дали поведението му е било резултат от инсулта или 69-годишният мъж е имал психично заболяване.

Първия път, когато баретите се включили и поели ситуацията заедно с колегите си от специализирания отряд на СДВР „Кобра“ било около 9.00 часа сутринта в неделя. Тогава е започнало обезопасяване с противокуршумни щитове на „всички потенциални огневи точки“. Тогава пенсионираният полицай излязъл на терасата и стрелял по полицаи. Това довело до промяна в ситуацията и били предприети действия за извеждането на съпругата на Петър Коджейков от жилището. Тя била транспортирана в болница около 13.00 часа по обяд. За да бъде задържан стрелецът се прибегнало до отклоняване на вниманието му. Полицаите пратили негова близка, за да разговаря с него. В момента на задържането той стрелял два пъти по баретите.

„Колегите от СОБТ оцениха адекватно създадената ситуация и се държаха хладнокръвно. По всички правила на занаята, когато въоръжен обект открие стрелба по командоси, те имат правото да го елиминират. Те обаче не го направиха“, обясни Костов пред журналисти.

За сега от МВР нямат отговор на въпроса как мъжът се е сдобил с две незаконни оръжия. Пистолетът, с който мъжът е стрелял, е стар. До момента чичото на ген. Коджейков не е давал обяснения, „поради силната си нервна превъзуда“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!