След масовия бой в Девин: Мъж събра личните карти на 180 души, твърди, че са за подписка за изселване на една от фамилиите (обновена)

Другата фамилия смята, че се купуват гласове, а прокуратурата се самосезира

OFFNews 24 март 2023 в 10:38 4717 4

личните карти

Снимка Стопкадър

Събраните лични карти

Личните карти на 180 души са събрани след масовия бой в Девин, заради който бяха задържани осем души, предаде бТВ. 

Представител на една от фамилиите - Бадеви, обясни, че искат другият род - Кирови, да бъде изселен. "Те са от Пещера, а са получили много бързо адресни регистрации тук. Ние не ги искаме, тук сме от години", каза той. 

Мъжът призна, че са събрани личните карти на 180 души - толкова, по думите му, е целият род Бадеви. Допълни, че знае, че е нарушение да се събират лични карти, но "подписката ще бъде направена за два часа и ще ги върнат".

Местните отрекоха възможността документите им да са събрани за предстоящите избори.

Мъже от другата фамилия - Кирови, твърдят, че става въпрос именно за купуване на гласове. По думите му човекът, който събира личните карти на местните, им дава по 20 лева. 

Аз съм цял свидетел. До скоро мой братовчед нямаше 30 години лична карта. Даде му (на мъжът, събиращ картите) 300 лева, отиде в общината, че имал някакви хора и му изкара лична карта. 300 лева му е дал пари пред очите ми“, допълни още той.

„Веднага са предприети действия от служителите на Районното управление в Девин. Общината - в лицето на кмета, няма уговорка за събирането на тези лични карти, това е някаква инсинуация“, заяви инж. Николай Юруков, заместник-кмет на Девин.

Снимка: Стопкадър бТВ, разпръснатите лични карти 

Районната прокуратура в Смолян се самосезира и разпореди проверка.

Указано е на органите на МВР да установят лицето, събирало личните карти, да се снемат обяснения от хората, които са си предали документите за самоличност на другиго, както и да се установи дали по този начин се е осъществило организиране на купуване на гласове.

Проверката е образувана с оглед данни за евентуално извършено престъпление от общ характер – за организиране на купен вот. Наблюдаващият прокурор е разпоредил проверката да се извърши от служители на РУ-Девин. Срокът за приключването й е 48 часа.

Причината за масовия бой, станал преди дни, са публикации в социалните мрежи. 

"Напрежението идва от фамилия Кирови, те създават проблема. Фамилия Бадеви иска те да се махнат оттук. За мен е виновен кметът. Дали са им адрес за регистрация, но нямат настанителна заповед. Тук са си местни, коренните жители. Как толкова бързо хора от Пещера идва да живеят тук? Ние преди това проблеми нямахме. Никога не сме буйствали така, не сме агресивни", каза представител на фамилия Бадеви.

Друг мъж допълни, че Кирови са били агресивни срещу тях. "Ние сме 180 души и ако тръгнем, може да се стигне и до убийство. Полицията бързо е пристигнала. Имало е някакви живи включвания във Фейсбук", обясни той.

Стана ясно, че преди няколко години се е стигнало до бой. "Това ще продължи, докато тези хора не се махнат. Те нямат настанителна заповед. Ще търсим кмета, ако трябва ще отидем и до Областната управа. Искаме тези хора да бъдат изселени. Ние сме културни хора – родопски хора. Сега те обучават нашите деца да станат агресивни", коментира мъжът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

24.03 2023 в 17:03

Разбира се, че няма нищо общо с предстоящите избори и купуването на гласове.

Той и масовият бой нямаше нищо общо.

723

3

user4eto

24.03 2023 в 13:06

Тая подписка 100% е в полза на ГРОБ, РАЗГРАЖДАНЕ, ДуПС и БКП.
Познах ли?

15914

2

поп Дръвчо

24.03 2023 в 10:59

Маги, има такова нещо.

Джокер: когато те настаняват в общинско жилище (това е практически безплатно).

900

1

Маги Стралска

24.03 2023 в 10:53

сори за незнанието..... ама какво е тва.... настанителна заповед?.... и защо някой трябва да я има?....