Родителите на починалото дете в Харманли не са потърсили лекарска помощ

OFFNews 26 май 2015 в 13:24 2307 0

Архивна снимка

Родителите на 4-годишното момиченце, починало в центъра за кандидат-бежанци в Харманли не са потърсили нито медицинска помощ от лекарите в центъра, нито съдействие от ръководството на дома. Това се казва в официално съобщение от Държавната агенция за бежанците във връзка със случая.

В съобщението се потвърждава, че момиченцето е било диагностицирано от екип на Спешна помощ, а линейката е пристигнала на третата минута от приемането на сигнала. Диагнозата била "инфекциозна диария", като детето веднага е било транспортирано до Хасково, където е прието в отделението по анестезиология, реанимация и интензивно лечение на местната болница. Взети са всички мерки момиченцето да бъде реанимирано, но около 23.00 часа то е починало, пише "Дневник". 

Според съдебния лекар д-р Христо Еленски не се касае за хеморадична треска, а за инфекция, започнала от гърлото. Точната причина за смъртта ще е ясна обаче едва след като излезе резултатът от микробиологичните изследвания.

Засега не става ясно защо детето е било закарано в такова тежко състояние в болницата. Вчера от лечебното заведение казаха, че състоянието на момиченцето е било влошено още от петък миналата седмица. Изпълнителният директор на болницата изрази недоумение защо е докарано толкова късно.

Семейството на починалото момиченце Руя Мустафа Хайсам  - баща й Хайсам Мустафа Сюлейман, майка й Нариман Хайдар Аднан и сестра й Айа Мустафа Хайсам, която е на 6 години са регистрирани на 30 декември миналата година в центъра в Харманли. Интервюиращият орган е написал проекторешение за предоставяне на хуманитарен статут на семейството. Документите ще бъдат изпратени за разглеждане в ДАБ след получаване на смъртния акт, съобщават от агенцията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови