Пожарът край Полски градец е овладян

OFFNews 12 август 2022 в 08:12 1224 0

Пожарът в Сакар планина - между трите села Полски градец, Светлина и Мъдрец, Старозагорско.

Снимка БГНЕС

Пожарът в Сакар планина - между трите села Полски градец, Светлина и Мъдрец, Старозагорско.

Овладян е пожарът в землището на старозагорското село Полски градец в резултат на съвместните усилия на огнеборците и доброволците, работата на тежката техника от "Мини Марица-изток", направила просеки и включването в гасенето на хеликоптер от ВВС. Това обяви комисар Стоян Колев, директор на Регионалната дирекция „Гражданска защита и противопожарна охрана“. Тази сутрин той е направил обход на терена.

Язовир „Розов кладенец“, който се намира наблизо, е бил в помощ на пилотите при зареждането на машините с вода.

Тази сутрин спасителните екипите са сменени с нови, които участват в потушаването на пожара. Под сериозна заплаха вчера са били военно поделение и селата Светлина и Полски градец. Пътят между тях е затворен.

По първоначални данни засегнати от огнената стихия са около 800 декара гори, иглолистни и широколистни, и сухи треви, уточни областният управител Иван Чолаков.

Вчера той обяви частично бедствено положение за землището на с. Полски градец, община Раднево, където избухна пожара. Отмяната му ще бъде обявена след окончателното потушаване на пожара.

Трети ден обаче продължават опитите за овладяване на пожара между ямболските села Раздел, Малко Кирилово и Голям Дервент. Обхванати от огъня са близо 4 000 дка ниска растителност, широколистна и борова гора. На място тази сутрин са 7 противопожарни екипи, както и близо 30 горски служители. Борбата с огъня се затруднява от силно пресечения терен и вятъра, който постоянно променя посоката си. Няма опасност за близките населени места, съобщава БНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови