Обвиненият за руски шпионаж антимафиот с 9 награди от МВР, предоставял документи, до които нямал достъп

OFFNews 06 февруари 2024 в 15:29 6970 7

брифингът

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Разработката е само на български служби, не са подавани сигнали от чужди

Задържаният за шпионаж в ползва на Русия антимафиот е в системата на МВР от 1993 г., като до 2022 г. е награден общо девет пъти. Това стана ясно на брифинг на Софийската градска прокуратура, ГДБОП и ДАНС.

Директорът на ГДБОП Явор Серафимов обясни, че 57-годишният мъж е заемал длъжността главен експерт в сектор "Международно сътрудничество и проекти". Секторът не се занимава с оперативна дейност и разработки.

Тъй като в дирекцията има строга система за това кой служител до какви документи има достъп, е изготвен списък с данните, които задържаният е предал на руските тайни служби. Оказало се, че в него има и документи, до които служителят не е имал никакъв достъп. Проверяват се контактите му, за да се установи как ги е получил. 

Относно наградите Серафимов обясни, че обвиняемият е получил две от ДАНС, една от Академията на МВР, още една от ректора на академията, два пъти - от декана. Освен това е получил грамота от административния секретар на МВР, както и парична награда от шефа на ГДБОП през 2022 г. (тогава директор бе настоящият министър на вътрешните работи Калин Стоянов). 

57-годишният служител има и налагани наказания - общо три за четири години. Наказанията са между 2002 г. и 2006 г., като едно от тях е порицание. 

На длъжността главен експерт в ГДБОП е от 2017 г., каза още Серафимов. 

От Софийската градска прокуратура обясниха, че по случая се работи от дълго, като е ясно точно каква информация служителят е предал на руските служби, през какъв период от време го е правил и кои служби са засегнати. Част от данните, предоставени на Русия, засягат информация, предоставена от партньорски служби от ЕС. Затова са изготвени няколко молби за помощ. 

Досъдебното производство е образувано през 2023 г. след разработка от ДАНС. Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев категорично отрече информацията, че сигналът за служителя е подадена от чужда служба. 

На задържания мъж е повдигнато обвинение за шпионаж. 

Кънев допълни, че информацията е предоставяна по всякакъв начин, не само с лични срещи. Той отказа да отговори как е ставало това.

Извършени са няколко претърсвания и обиски, като обвиняемият оказвал съдействие и дори посочил къде се намират конкретни доказателства. 

За появилата се информация, че се проверява служител и от ДАНС за шпионаж в ползва на Русия зам.-директорът на агенцията Петър Петров уточни, че работещ в ДАНС е бил в пряк контакт със задържания, но се установя какъв е характерът на комуникацията. 

Достъпът на този служител вече е ограничен. Той е разпитан няколко пъти, като ще мине и на полиграф. 

Разследванията срещу убития Мартин Божанов - Нотариуса започнали след справка от ГДБОП 

Софийският градски прокурор Илияна Кирилова и заместникът й и говорител на СГП Христо Кръстев дадоха информация и за разследванията срещу убития Мартин Божанов, известен като Нотариуса. Оттам разкриха, че в края на 2022 г. от ГДБОП е подадена справка срещу Божанов, а през 2023 г. е образувано производство за организирана престъпна група.

Групата се занимавала с указване на натиск на магистрати да решат делата по определен начин, с имотни измами, пране на пари и други съпътстващи престъпления, както и търговия с влияние и подкупи, давани от Божанов, каза Илияна Кирилова. 

Оказало се, че част от нещата в справката на ГДБОП не били "точно така". Там например нищо не се казвало за заплахи срещу съдия Владислава Цариградска, която разкри, че заради работата си по дела, свързани с Нотариуса, е получава заплахи, предупреждения, била е обект на очернящи статии и се наложило да ѝ бъде назначена охрана.

Кирилова обясни, че Цариградска е разпитана. Разпитан е и друг съдия - Цветко Лазаров, отново заради получавани заплахи. 

Прокуратурата дори изискала файлове от Антикорупционния фонд по разследването им за задържането на съпруга на Ивайла Бакалова Веселин Денков. Направена е гласова експертиза на интервюто с Божанов, но не могло да се установи дали това е неговият глас .

Административният ръководител на СГП разкри, че предстои още едно действие, което "не може да сподели, за да не предупреди някой". 

За твърдението на съдия Владислава Цариградска, че нейната племенница ѝ е казала да внимава с Божанов, защото е близък с бившия главен прокурор Иван Гешев и със санкционирания по "Магнитски" депутат Делян Пеевски, Кирилова обясни, че по време на разпита въпросната племенницата не е казала подобно нещо.

По делото са разпитани много хора. Ще се установя кои магистрати са ходели в т.нар. клуб на Нотариуса.

"По делото има конкретни имена, които са споменати и са обект на разследване, но за да се внесе обвинение за подкупи и търговия с влияние трябват преки доказателства или верига от косвени, които да доказват това. Има споменаване на клуба от бившата му съпруга. Но ние не работим по посещенията. Посещения в клуба не означава, че магистрати са извършили престъпления", каза Христо Кръстев.

Кирилова допълни, че клубът е затворен.

"Търсим свидетели, ще намерим начини, по който да установим дали магистратите са имали карти, влизали ли са, или не. За този клуб стана известно от Антикорупционния фонд. Не бяхме работили в тази насока", допълни тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-85

7

Агент 001

07.02 2024 в 08:37

Пълно е навсякъде с руски подлоги. Напаст, като хлебарки. А други родоизменници пък ги и награждават! Дали, все пак не сме още част от СССР? Пази, Боже!

1236

6

БотоксПутю

06.02 2024 в 21:34

Щом награденият многократно е шпионирал, представям си ненаградените какви ги вършат?

-1974

5

Владè

06.02 2024 в 20:59

Буцитата - не знаят нищо, критиците им - не знаят нищо, кировците - сега чуват, бочко рашкоуфф - не знае нищо ама претполага , вече изпран с нарочно участие при сестрьонката на петр волгин ( малкия гешефффттт, самоосветлилсе) , ицо иванофф - не знае нищо горък и той сега чува, дантс - ни знайът нищо, гдфасул - сега чуват. А ти бъгарю плащай, плащай, плащай. Кеф ти служби, кеф ти менизтри,кеф ти зърнари, кеф ти тъпанари, партийци...другари...плащай другарю...

910

4

бай Падежко

06.02 2024 в 20:17

Интересно, от къде са получени високите му награди? От пасланик Мутрофанка, или от българските и проксита, като Рундю и ДАНСинга...

345

3

Джендо Джедев

06.02 2024 в 19:01

Службите ни отдавна са продънени и заразени с плужеци като тоя. По-конкретно - от идването на КГБ-царчето. Костов добре ги беше подпукал, ама не успя да ги опука.

3000

2

doganERdogan

06.02 2024 в 17:00

МеФеРето само рузките агентчета се награждават, има да ги ринат още десетилетия наред тая гнилоч...

22548

1

dolivo

06.02 2024 в 16:55

Хубостник

Навежда ме на мисълта, колко други такива хубостници има в тези служби?

А дали не са ВСИЧКИТЕ?
 
X

Да помогнем на украинските деца!